Yrittäjän ensiaskeleet - TOP5 tsemppilista

Maija-Leena Rissanen

YRITTÄNYTTÄ EI LAITETA!

Luulisi, kun outo kuulisi, kuten lapset sanovat, että runsaan 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella yrityksen ja yrittämisen aloittaminen sujuisi jouhevasti. Niinhän sitä luulisi… Keräsinkin tähän ensimmäiseen blogipostaukseeni jonkinlaiseksi tsemppi- ja myötäelämislistaksi muille yrittäjäksi haaveileville tai juuri aloittaneille muutaman havainnon eräänlaiseksi TOP5-listaksi siitä miten olen kokenut yrittämisen alkutaipaleen.

1. Kaikki se aika, minkä varaat jonkin asian tekemiseksi, menee ja ylikin.

Tämä on ollut itselleni se suuri yllätys. Kuinka paljon asiat vievätkään aikaa? Ihan yrittämisen alkuhommat, pankkitilien avaamiset, rekisteröitymiset jne, muutama viikko meni näihin. Tänä päivänä pankit ovat tarkkoja ilmeisesti rahanpesun ja muun vilungin suhteen, niin tilin avaaminen yritystoimintaa varten olikin yllättävän byrokraattinen toimi alkaen netistä päättyen puhelinhaastatteluun ja viimein korttien ja tunnuslukujen odottamiseen. Lisäksi kun häikkää oli tunnuslukusovelluksen käyttöönotossa, niin puhelinpalvelu ja erityisesti sinne odottaminen tuli tutuksi (ei muuten hyvää palautetta ko. pankin toiminnalle, en ole tähän päivään mennessä saanut sovellusta toimiin, niin että yksityinen ja firman tilit eivät menisi sekaisin…).

Pointtinani on, että yksin yrittämisessä aikaa menee yrittämiseen ja erehtymiseen, kun monta rutiinia kuitenkin on vasta oppimassa. Joten älä huolestu!

2. Tee suunnitelmia

Liiketoimintasuunnitelma, tuloslaskelmat, markkinointisuunnitelmat, toimintasuunnitelmat. Kyllähän näitä riittää, mitä tarvitsee hyvään alkuun ja liiketoiminnan ohjaamiseksi. Omalta osaltani paras anti näillä muodollisilla suunnitelmilla tähän alkuun on ollut mm. juuri tuon edellä mainitun ajankäytön hallinta ja sen ymmärtäminen millaista bisnestä tulee tehdä jotta saan leivän päälle makkaraakin. Lisäksi ihan mikrotasolla päivittäiset työlistat auttavat pitämään itsensä fokuksessa tavoitteiden suhteen. Lisäksi kun heti kirjaa ns. neronleimaukset ja hyvät ideat muistiin, niin niitä on sitten jemmassa, kun ei ole yhtälaista inspiraatiota tai ei tiedä mitä tekisi oman bisneksen edistämiseksi. Suunnittelu on todellakin puoleksi tehtyä!

3. Tuotteistaminen on POP

Tätä ei voi liikaa jankata. Aika pian huomasin, että esim. kotisivujen tai markkinointimateriaalien laadinta on aika haasteellista, jollei ole jollakin tasolla tuotteistanut sitä, mitä aikoo tarjota. Kun kävin itseni kanssa muutaman ideointikierroksen, niin oli huomattavasti helpompaa laatia sopivaa materiaalia eri tarpeisiin (kotisivut, esitteet, palvelukuvaukset, jne., mitä kukainenkin haluaa laatia). Ja tämä työhän ei koskaan lopu? Aina voi miettiä tuotteitaan ja palvelujaan monipuolisemmiksi ja helpommin ostettaviksi, eikö vaan?

4. Verkostoidu

Small talk ei ole oikein suomalaisen luonteessa, mutta ihmisten tapaaminen yritystoiminnan edistämiseksi erilaisissa tilaisuuksissa on hyvä tapa saada kontakteja, uusia ideoita, asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Yrittäjäjärjestöt, erilaiset kehittämistahot kuten Business Oulu tai Technopolis, palvelujen tuottajat…tilaisuuksia riittää, joissa voi oppia ja saada vinkkejä. Pitää vaan seurata tapahtumakalentereja ja mennä rohkeasti mukaan. Ja ne käyntikortit olisi kyllä kiva pitää mukana!

5. Juhli onnistumisia!

Tämä on ehdottoman tärkeää. Kannattaa huomioida pieniäkin onnistumisia. Olen juonut pullakahvit kotisivujen julkaisemisen, ensimmäisen laskun kirjoittamisen, markkinointimateriaalin valmistumisen kunniaksi. Aiheita kyllä löytyy yrittämisen arjessa ja se motivoi jatkamaan yrittämistä.

Taidanpa juoda kahvin tämän postauksen kunniaksi (jahka saan sen liveksi..) :-).