Vinkkejä ideoiden keräämiseksi markkinointiin

Tässä kirjoituksessa tuon esille muutamia työkaluja ja keinoja, jotka itse olen havainnut toimiviksi, kun ideaköyhyys iskee.

Maija-Leena Rissanen

Onko sinullakin joskus ideat hukassa?

Olen saanut palautetta asiakkailtani, että olen idearikas ja yritykseni nimessäkin on tämä Arctic Ideas ennen konsultointia. Yritysten kehittäminen on usein ideointia ja mahdollisuuksiin tarttumista.

Mutta sanotaan, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä eli joskus on itsellänikin sellaisia päiviä, että ideat ovat vähissä. Kuitenkin tuntuu siltä, että pitäisi kehittää sitä omaa markkinointiakin, tehdä jotain blogipostauksia tai Facebook-päivityksiä tai kertoa yleensä vaikka fiiliksistä ja kokemuksista yritystoiminnan tiimoilta, jotta ylläpitäisi kiinnostusta omaa yritystä kohtaan. Mutta pää lyö tyhjää, joten mistä apu?

Tässä kirjoituksessa tuon esille muutamia työkaluja ja keinoja, jotka itse olen havainnut toimiviksi, kun ideaköyhyys iskee.

Idea, jota kehitetään ja joka pannaan käytäntöön, on paljon tärkeämpi  kuin idea, joka on olemassa vain ideana.”
– Buddha 

Suunnitelmallisuus auttaa pitämään punaisen langan käsissä

Ensimmäinen juttu tietenkin on sellainen, mistä aina tahdon puhua – toisin sanoen suunnitelmallisuus. Aina kannattaa miettiä yrittämisen jossakin vaiheessa ihan siinä yrittämisen arjessakin omia perusjuttuja ja tehdä itsellesi perussuunnitelma markkinoinnin järkeistämiseksi. Ja vaikka jos olisitkin jo vuosiakin tehnyt töitä yrittäjänä, niin jonkinlaisen yleissuunnitelman laatiminen kannattaa.

Suunnitelma pitää sisällään erilaisia aiheita kuten pohdintaa siitä, miksi sinun yrityksesi on olemassa ja mitä oikeasti tarjoat asiakkaillesi. Mitkä ja millaisia ovat ne tuotteet ja palvelut, joita tarjoat asiakkaillesi ja millaisia ovat asiakkaat, joille tarjoat tuotteitasi ja palvelujasi. Tällainen perusanalyysi kannattaa olla jollakin tasolla tehtynä takataskussa.

Markkinoinnin osalta erikseen puhun paljon markkinoinnin vuosikellosta tällaisena yleissuunnitelmana. Markkinoinnin vuosikellossa tunnistat teemoja, jotka ovat tärkeitä sinun asiakkaillesi eri vuodenaikoina. Käyt myös läpi oman yritystoimintasi vuosittaista sykliä ja voit miettiä miten saisit asiakkaasi kiinnostumaan tuotteistasi ja palveluistasi ympäri vuoden.

Mutta edellisen lisäksi ajattelin jakaa ajatuksiani ihan tällaisista arkisista yksinkertaisista keinoista ylläpitää ideointikykyäsi ja -rikkautta. Olen itse kokenut nämä keinot toimiviksi.

Tutki kilpailijoitasi ja hyödy heidän hyvistä ideoista

Ensimmäinen keino mikä minulle tulee mieleeni on se, että kannattaa välillä ehkä vilkaista mitä ne sinun kilpailijasi tekevät.

Moni meistä toimii toimialoilla, joissa on selkeästi kilpailua joko paikallisesti tai vaikkapa sitten Suomen laajuisesti. Vaikka sinulla ei olisikaan suoria kilpailijoita lähettyvilläsi kilpailemassa samasta asiakaskunnasta, niin varmasti löytyy kuitenkin toimijoita ja yrityksiä, joiden toiminta on sinun mielestäsi esimerkillistä ja joiden toiminta on lähtökohtaisesti sellaista, että se muistuttaa sinun yrityksesi toimintaa tai tarjoaa muuten mahdollisuuksia oppia toimintamalleista. Vinkki numero yksi on siis, että käy oppimassa kilpailijoista ja kerää ideoita heidän hyvistä tekemisistä.

Käy esimerkiksi katsomassa kilpailijoittesi Facebook -sivuja. Mitä siellä tapahtuu ja minkälaisia asioita he asiakkailleen kertoilevat. Siitä sitten voit kerätä sellaista vinkkilistaa, jota voit soveltaa omassa yrityksessäsi.

 

Idealistan kerääminen auttaa ideoiden puutteeseen

Toinen vinkkini liittyy idealistan ylläpitämiseen. Itse olen ottanut tavaksi silloin tällöin kirjata ylös ajatuksia esimerkiksi vaikkapa blogikirjoitusten ideoiksi. Ihan muutamalla otsikolla tai ranskalaisilla viivoilla hahmottelen, että mistä voisi olla kysymys ja mikä näkökulma ehkä blogipostauksessa voisi olla.

Aina en suinkaan kirjoita sitten sieltä idealistasta niitä kirjoituksia välttämättä heti auki oikeiksi teksteiksi ja julkaise niiden satoa. Mutta olen huomannut sen, että kun on kertaalleen tehnyt tällaista ideointia, niin ne aiheet jäävät tyypillisesti muhimaan. Moni kirjoitus tai kirjoituskokonaisuuteni on syntynyt idealistasta aikojen saatossa, kun samaan aiheeseen on tullut enemmän pohdintaa.

Eli laajennettuna voisi ajatella tätä idealistahommaa semmoisena, että yksittäisten teemojen ideoinnin lisäksi voisit hahmottaa laajempia kokonaisuuksia, joita hyödynnät omassa markkinoinnissasi toistuvasti. Omasta idealistastani on syntynyt mm. useamman kirjoituksen prosessien kehittämiseen liittyvä kokonaisuus, lukemattomia markkinoinnin käytännön tekemiseen liittyviä kirjoituksia ja markkinointisuunnitelman laadintaan liittyvä kokonaisuus. Kun idean on kerran kirjannut ylös, alitajunta työstää sitä ja ideasi kypsyvät.

Idealistaa puoltaa myös se, että usein kannattaa kirjoittaa sisältöä, joka on ns. ikivihreää. Eli tekstin sanoma ja asia ei kuole kuukauden tai kahden sisällä. Toki trenditiedon tarjoaminen omalta alaltasi on myös yksi tapa osoittaa omaa ammattitaitoasi. Kummallekin on yleisönsä. Suosittelen kuitenkin tunnistamaan oman alasi ikivihreitä teemoja. Säästät myös omaa työtäsi siinä, kun voit hyödyntää vanhoja kirjoituksiasi uudelleen.

Ääneen puhuminen auttaa jäsentämään ajatuksiasi ja ideoitasi

Sitten se kolmas vinkkini on se, mitä tässä juuri nyt itsekin teen, eli että olen ruvennut välillä tekemään ideointia sanelukonetta käyttämällä. Toinen vaihtoehto on tietysti ladata joku sanelusovellus älypuhelimeesi tai käyttää puhelimen omia työkaluja.  

Eli sen ajatuslistan tai ideoinnin pohjatyön voi hyvin helposti tehdä myöskin äänittämällä omaa puhetta esimerkiksi omaan puhelimeen. 

Omalta kohdaltani huomaan, että ääneen asioita puhumalla saan hahmotettua helpommin kokonaisuuden ja mahdollisesti myös saan paremmin jäsenneltyä asioita kuin pelkästään tuijottamalla valkoista paperia. Käytän sanelua paljonkin pohjana omien toimieni suunnittelussa. Eli kun se inspiraatio iskee, niin useimmiten meillä on se puhelin käytettävissä ja siihen voi helposti äänittää omaa puhettaan talteen eteenpäin työstettäväksi.

Tämän kertaiset vinkkini tehostavat omaa ideointiasi ja auttavat sinua jäsentämään ideoitasi:

  1. Katso mitä kilpailija tekee, kerää hyvät ideat ja sovella niitä omassa työssäsi.
  2. Pidä yllä jonkinlaista ideaalistaa joko fyysisenä tiedostona tai vaikka paperilla tai puhelinmuistiossa.
  3. Äänitä omaa puhettasi. Sitä voit helposti jatkotyöstää kirjoituksiksi, videoiksi jne.

Teknologia on palveluksessamme!

 

Toivottavasti sait ideaa vinkeistäni!

Yritysten kehittäminen on usein ideointia ja mahdollisuuksiin tarttumista. Kannattaa siis ylläpitää omaa luovuuttaan ja ideointikykyään.

 

Haluatko lukea lisää vastaavasta aiheesta?

maija-leenan missio

Haluan auttaa pieniä ja keskisuuria yrittäjiä sekä yksinyrittäjiä löytämään oman tavan toimia alansa kilpailussa. Autan yrittäjiä yli 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella eri alojen yrityksistä. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti tuotteistamisen, markkinoinnin ja myynnin kehittämisen haasteet ja mahdollisuudet.

Kysy rohkeasti lisää!

Maija-Leena Rissanen

Tutustu tai verkostoidu myös täällä: