Onnistu videomarkkinoinnilla

Videon hyödyntämiselle osana markkinointia ja muuta yritysviestintää löytyy loputtomasti käyttömahdollisuuksia. Videolla tuot tehokkaasti esiin tuotteitasi ja palvelujasi, mutta on hyvä tietää muutama perusasia siitä, miten teet videomarkkinoinnistasi tehokkaampaa.

Maija-Leena Rissanen

Videolla tuot tehokkaasti esiin tuotteitasi ja palvelujasi

Jos kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin kuinka paljon kertoo videokuva? Ehkä emme rupea tässä laskemaan sanoja, vaan toteamme, että videon käyttö markkinoinnissa on jatkuvasti kasvava trendi. Videon hyödyntämiselle osana markkinointia ja muuta yritysviestintää löytyy loputtomasti käyttömahdollisuuksia. Mutta videoihinkin liittyy samat liiketoiminnallisesti tärkeät mittarit kuin muuhun markkinointiin. Eli kannattaako videomarkkinointi tai yleensä videon käyttö osana toimintaasi? Videon hyödyntämisen tulisi tuoda sinulle lisää asiakkaita, parantaa asiakaspalveluasi tai tehostaa toimintaasi. Miten mittaat videomarkkinoinnin onnistumista?

Jos sinua kiinnostaa mikä juuri nyt on markkinoinnissa in, niin lue kirjoitukseni:

Tyypillisesti videot ladataan jonnekin palveluun kuten YouTube tai Vimeo, josta niitä sitten voi linkittää toisaalta esimerkiksi kotisivuille, Facebook-postauksiin tai liittää sähköposteihin ja uutiskirjeisiin omassa asiakasviestinnässä. Videon jakaminen tekeekin siitä todella tehokkaan viestinnän välineen. Video herättää kiinnostusta. Facebook kertoo, että videon sisältävää postausta katsotaan 5 kertaa enemmän kuin tavallista teksti- tai teksti ja kuva -yhdistelmää. Olen itse voinut todeta saman omien postausten suhteen, kun olen hyödyntänyt videota.

Videopalveluissa on mahdollista tutkia videoiden katselumäärien tilastoja. Näitä tilastoja kannattaa hyödyntää, mikäli haluat seurata tuloksia ja nähdä, miten viestiäsi katsellaan. Jos olet randomtoimija alallasi, niin on turha odottaa, että videosi heti menee viraaliksi tai että katsojamäärät ovat huikeita. Mutta moni meistä toimii aloilla, joissa videota ei kauheasti hyödynnetä markkinoinnissa, niin vähäinenkin katsojamäärä voi tuoda sinulle uusia asiakkaita, kun niitä videoita hyödyntää järkevästi. (Tämä on koettua tietoa omalta asiakkaaltani.)

Mitä nämä tilastot kertovat?

Ensimmäinen kiinnostava tieto on katsojamäärä (video engagement) eli pysyvätkö ihmiset katsomassa videotasi. Muita mittareita ovat tietysti videon sisältämän sivuston katsojamäärät ja bounce rate (näitä tietoja voit katsoa kotisivujesi tilastoista). Jälkimmäinen kertoo, kuinka monta prosenttia kävijöistä katsoo vain tämän yhden sivun ja siirtyy sitten muualle pois sivuiltasi.

Sivuilla, joilla kommentointi on mahdollista (esim. blogit ja some), kommentit ovat hyvä tapa mitata miten hyvin sisältösi resonoi yleisöösi ja oletko keräämässä brändisi ympärille yleisöä.

Ja jos videotasi jaetaan, on sekin hyvä merkki siitä, että sisältö koetaan tärkeäksi.

Ja tietysti viime kädessä, jos videosi houkuttelee asiakkaita, niin sehän on se paras mittari. Jos voit luoda videon, jota pystyt käyttämään pitkän aikaa omassa markkinoinnissa ja ohjaamaan sen avulla asiakkaita itsellesi, niin se olisi tietysti paras tapaus.

Mitä voin tehdä, jos videoni ei toimi kuten haluan?

Videogurut antavat myös vinkkejä siihen, miten voit parantaa oman videosi näkyvyyttä yksinkertaisin keinoin. Eli jos video ei toimi kuten haluat, pohdi seuraavia parannusideoita:

 1. Onko videosi paikka hyvä? Esimerkiksi kotisivuilla kannattaa laittaa video keskeiselle paikalle. Toinen keino on määritellä videon koko suuremmaksi eli käyttää sivun alasta suurempi osuus videon esille tuomiseksi.

Katso esimerkkiä tilan käytöstä esimerkiksi tältä sivulta, päävideo tulee kyllä esiin jo heti etutisivulla:  Kaisan Tuotteet

 1. Thumbnail, eli videon etukuva: Videon etulehden tai etukuvan voi valita esimerkiksi kotisivuille tai määritellä videopalvelussa oletuskuvaksi, josta videon voi toistaa. Voit kokeilla vaihtaa kuvaa kiinnostavammaksi. Tilastojen mukaan kuva, jossa on ihminen tai ihmisiä, kiinnostaa.
 2. Panosta tekstiin videon ympärillä. Kerro miksi video on tehty ja toista vaikka tärkein viestisi. Eli esimerkiksi lyhyt kuvaus videon sisällöstä on hyvä tapa lisätä kiinnostusta itse videoon.
 3. Kokeile laittaa video toiselle sivulle, missä se mahdollisesti liittyy paremmin sivulla olevaan teemaan.
 4. Ja vaikka videota on suositeltavaa käyttää, niin joskus voi olla, että kannattaa miettiä onko video jossain tapauksessa oikea tapa tuoda esille asiaa. Ehkäpä kannattaa kokeilla useita eri tapoja yhtä aikaa, eli tekstiä, kuvaa ja videota. Me ihmiset olemme erilaisia viestien vastaanottajia, niin myös sinun asiakkaasi.
 5. Kokeile myös tekstityksen käyttöä videossasi. Moni katsoo videoita tilanteessa, jossa ei haluta pitää ääniä päällä (esimerkiksi julkisissa tiloissa tai julkisessa liikenteessä).

Itse videointiin voi miettiä muutamia yksinkertaisia vinkkejä:

On ok nikotella tai seotakin sanoissa videolla, jos teet ”jokapäiväisiä” viestintävideoita. Ne videot, joita teet esimerkiksi somekanaviisi, voivat olla inhimillisiä. Inhimillisyys on valttia, jos haluat, että ihmisillä on helppo tulla puhumaan kanssasi. Jokainen voi olla oma itsensä. Meillä pienessä piirissä on syntynyt videoista lentävä lause: ”Ei ihan Oscarin arvoinen, mutta riittävä” kuvaamaan laatutasoa, jolla voit pärjätä oman yrityksesi viestinnässä videon avulla.

Kysy ihmisiltä kysymyksiä videollasi. Eli yritä innostaa vuorovaikutukseen ja keskusteluun kanssasi esimerkiksi kommenttien kautta.

Tee sisältöä, joka vastaa sinun asiakkaittesi kysymyksiin.

Jos et ole vielä innostunut videoiden tekemiseen, mutta pohdit asiaa, niin kannattaa tutustua kirjoitukseeni:

Muista myös hakukoneoptimoida videosi

Videolla tuot tehokkaasti esiin tuotteitasi ja palvelujasi. Mutta kannattaa muistaa myös videoidenkin hakukoneoptimointi. Videosisällönkin osalta kannattaa tietää, että esimerkiksi YouTube on myös hakukone ja Googlekin nostaa esiin videoita, jos ne hakusanaoptimoitu.

Kun lataat videosi videojulkaisualustalle (YouTube, Vimeo), niin kannattaa käyttää avainsanoja, joilla hakukone osaa tunnistaa videosi sisältöä ja tarjota sitä etsijöille. Jos esittelet tuotetta, niin tuotekategoria, tuotemerkki, ja vaikka videon tyyppi voisivat olla avainsanojen ideoinnin pohjalla. Videon tyypillä tarkoitan esimerkiksi ”tuote-esittely” tms. Käytä avainsanoina sanoja, joita ajattelet katsojiesi hakevan hakukoneissa.

Hashtagien eli aihetunnisteiden käyttö on myös videoiden yhteydessä hyvä tapa tuoda sisältöä esille somessa (Facebook, Instagram).

Ja se tärkeä vinkki: nimeä videosi kunnolla, kun lataat ne jollekin alustalle; nimi on osa hakusanaoptimointia, nimen tulisi kertoa mistä on kyse. On paljon kuvaavampaa nimetä video ”Kleopatran hemmotteluhoito – palvelun esittely” kuin ”Video4-20210929.mov”.

Kuten jo aiemmin mainitsin, jos satsaat laadukkaaseen yritysvideoon, niin tekstittäminen on hyvä juttu. Tekstin käyttö muutenkin on hyvä keino korostaa joitakin videon tärkeimpiä viestejä. Moni myös katsoo videoilta tilassa, jossa ei haluta pitää ääniä päällä, niin tekstitys kertoo mistä on kyse.

Videoalustoille ladatessa on mahdollisuus laittaa lyhyt esittely tekstinä, mistä videossa on kyse. Käytä tämä tila ja tuo esiin mitä videosi kertoo ja jos videosi on pitkä, niin hyvä tapa voi olla tehdä joku sisältöluettelo aikamerkintöineen. Jälkimmäinen toimii hyvin vaikka käyttöohjevideossa.

Ja sitten vielä nippelitieto Googlesta: jos laitat kotisivuillesi useita videoita, niin huolehdi, että tärkein videosi on ensimmäisenä, Google kahlaa sivustosi läpi, mutta optimoi vain sen ensimmäisen videon kullakin sivulla, ei muita. Mutta tämä ei poista sitä, että kun lataat niitä videoita YouTubeen ja laitat julkisiksi, niin edellä olevat hakukoneoptimointikeinot pätevät.

Millaisia videoita voisit tehdä omalle yrityksellesi?

Jos et ole vielä innostunut videoiden tekemiseen, mutta pohdit asiaa, niin kannattaa tutustua kirjoitukseeni videomarkkinoinnista. Tuon siinä esille kolme tärkeää perusvideota, jotka on hyvä tehdä omaan markkinointiin:

Videolla tuot tehokkaasti esiin tuotteitasi ja palvelujasi. Videoiden aiheiden keksiminen on luovaa puuhaa. Kun aloitat rohkeasti käyttämään videoita omassa markkinoinnissasi, löydät varmasti monia soveltuvia aiheita.

Aloita vaikka näistä (riippuen tietysti mikä on se sinun tuotteesi tai palvelusi, mitä haluat tuoda esille):

 • tuote-esittelyt
  • pitemmät versiot, joissa tarkkaan esitetään tuotteesi ominaisuuksia
  • viitteelliset videot, esimerkiksi verkkokauppaasi
  • mielikuvavideot ja fiilistelyt

esim. LämpöYkkönen ja LämpöTube-kanava

 • käyttö- ja huolto-ohjeita

esim. Koukkupajan vetokoukun asennus

 • tuotevertailut voivat olla asiakkaistasi kiinnostavia
 • asiakaskoulutus ja opastusta voit tehdä videolla
 • antaa asennusohjeita
 • asiakastarinat
 • markkinointikampanjat
 • kerro videolla, millainen sinun palvelusi on
 • kerro omasta toiminnastasi ja yrityksestäsi
 • kerro yrittäjästä tarinaa

Moni vaatekauppias on ottanut käyttöön livevideon. Tällöin videon editointiin ei uhrata paljoa aikaa, vaan viestintä on siinä hetkessä. Hyvin toimivia kokonaisuuksia ovat juuri nämä ”mitä meille tänään on toimitettu uutta” -tyyppiset esittelyvideot, joilla houkutellaan ihmisiä joko kivijalkaliikkeeseen tai verkkokauppaan. Livevideollakin on siis selkeä sija yrityksen markkinoinnissa.

Laadukkaan videon tekeminen vaatii hiukan osaamista ja vaivaa. Kuvakulmien hierominen, otosten editointi jne. on aikaa vievää puuhaa. Mutta joidenkin yrityksellesi tärkeiden videoiden teko kannattaa. Videon hyödyntämismahdollisuuksia asiakasviestinnässä on loputtomasti. Hyvä video elää pitkään.

Viime kädessä se, miten mittaat videomarkkinoinnin onnistumista, on tietysti, että saat asiakkaita.

Pelottaako esiintyä omana itsenäsi videolla?

Turha vaatimattomuus pois! Jos arastelet esiintyä videolla, niin suosittelen kamerakammoisille Anni Vuohijoen -Voimaa videosta sisältöjä ja kursseja. Hän on ohjannut monta videokammoista videoinnin salaisuuksiin matalan kynnyksen videointikursseillaan. Kannattaa tutustua!

Lue lisää videon hyödyntämisestä markkinoinnissasi:

Nosta markkinointisi uudelle tasolle videolla

maija-leenan missio

Haluan auttaa pieniä ja keskisuuria yrittäjiä sekä yksinyrittäjiä löytämään oman tavan toimia alansa kilpailussa. Autan yrittäjiä yli 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella eri alojen yrityksistä. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti tuotteistamisen, markkinoinnin ja myynnin kehittämisen haasteet ja mahdollisuudet.

Kysy rohkeasti lisää!

Maija-Leena Rissanen