Tunnetko yritysten kehittämispalvelut?
Haaveiletko yrityksesi kehittämisestä? Julkiset yritysten kehittämispalvelut mahdollistavat myös pienelle yritykselle ulkoisten asiantuntijoiden hyödyntämisen yrityksen kehittämisen tukena.
Yritysten kehittämispalvelut ovat tarjolla toimialasta ja yhtiömuodosta riippumatta.

Maija-Leena Rissanen
Haaveletko yrityksesi kehittämisestä?
Haaveiletko yrityksesi kehittämisestä? Tiedätkö, että julkiset yritysten kehittämispalvelut mahdollistavat myös pienelle yritykselle ulkoisten asiantuntijoiden hyödyntämisen yrityksen kehittämisen tukena.
Koska yritysten kehittämispalvelut ovat tarjolla toimialasta ja yhtiömuodosta riippumatta, kannattaa todellakin tutustua, kuinka voisit hyötyä niistä oman yrityksesi kehittämisessä.
”Yritysten kehittämispalvelut ovat tarjolla toimialasta ja yhtiömuodosta riippumatta.”
Mitä ovat yritysten kehittämispalvelut?
Yritysten kehittämispalvelut perustuvat lakiin julkisista yritysten kehittämispalveluista. Tämä toimintamalli on ELY-keskusten hallinnoima kokonaisuus. Yritysten kehittämispalvelujen tavoitteena on tukea PK-yritysten kasvua ja kehittämistä sekä uusien työpaikkojen syntyä. Yritysten kehittämispalvelut ovat tarjolla toimialasta ja yhtiömuodosta riippumatta.
Palveluissa on kyse yritysten kehittämiseen tarkoitettujen asiantuntijapalvelujen käytön tukemisesta. Palveluja toteuttaa käytännössä ELY-keskuksen julkisen hankinnan kautta hyväksytyt asiantuntijat ympäri maata. Eli jos konsultti on ELY-keskuksen listoilla, voit hyödyntää hänen osaamistaan tuetun yrityspalvelun toteuttamisessa.
Yritysten kehittämispalvelut on jaettu kahteen eri luokkaan. Tyypillisesti yritysten kehittäminen aloitetaan analyysipalvelulla eli yrityksen edellytykset kehittää toimintaansa käydään läpi samoin kuin kehittämisen lähtökohdat eli yrityksen nykytilanne. Tästä palveluntuottajakonsultti tekee yhdessä yrittäjän kanssa kehittämissuunnitelman. Kehittämissuunnitelman perusteella yrittäjä voi sitten hakea konsultointipalvelua eli varsinaisia konsultointipäiviä selkeiden kehitystehtävien asiantuntija-avuksi. Yhdellä ELY-päätöksellä voi hakea 1-5 pv, tyypillisesti 2-3 pv. Kolmen vuoden aikana yrittäjä voi saada yhteensä 15 pv tuettua yrityskonsultointia sekä 1-2 pv analyysipalvelua.
Ideana yrityspalveluissa on se, että kehityskelpoiset ja kasvua tavoittelevat yritykset rohkaistuvat hakemaan kehitykseensä ulkopuolista asiantuntija-apua ja pääsevät tarvittaessa mukaan myös muihin kehitystä tukeviin kokonaisuuksiin kuten Finnveran lainoitus, Business Finlandin kansainvälistyminen mm.
Maaliskuussa 2021 alkaa uusi puitesopimuskausi eli ELY-keskuksen listoilla on paljon uusia asiantuntijoita, joista yrittäjä voi valita mieleisensä toimijan. Kun yrittäjä on yhteydessä ELY-keskukseen varmistaakseen oman kehitystarpeensa ja ideansa tukikelpoisuuden, hän saa myös ELYstä suosituksia keiden asiantuntijoiden kanssa hänen kannattaa olla puheissa omien tavoitteidensa suhteen. Nyt uudella kaudella jopa 450 palveluntarjoajaa on listoilla, mikä tarkoittaa n. 740 vastuuasiantuntijaa eli konsulttia on yritysten käytettävissä. Joten osaamista on laajasti saatavilla.
www.yritystenkehittämispalvelut.fi osoitteesta löydät ELY-keskuksen tiedot aiheesta.
Millaisia yritysten kehittämisen palveluja on saatavilla?
Moni kehityshanke alkaa käytännössä yrityksen arvioinnilla eli analyysilla. Niin myös näissä palveluissa aloitetaan kehittämistoimet yrityksen analyysilla, jossa käydään läpi yrityksen nykytilanne, tulevaisuuden suunta ja kehittämismahdollisuudet.
Tarkasteltavia kokonaisuuksia ovat mm. palvelut ja tuotteet; asiakkaat, markkinointi ja myynti; johtaminen, henkilöstö ja esimiestyö; tuotanto, prosessit ja digitaaliset valmiudet sekä verkostoyhteistyö ja IPR. Tyypillisesti analyysi on yhden päivän toimeksianto asiakkaan luona. Nyt korona-aikana myös etäistunnot ovat olleet mahdollisia.
Analyysipalvelun tuloksena yritys saa kehittämissuunnitelman, joka auttaa konkretisoimaan tulevaisuuden tavoitteita ja toimenpidetarpeita. Tätä suunnitelmaa varten yritys voi sitten hakea konsultointipäiviä ja tehtäviin soveltuvia asiantuntijoita.
Analyysipalvelujen pohjalta yritys voi hakea konsultointipalveluja. Konsultointipalvelut on jaettu viiteen pääteemaan, joiden puitteissa voi palvelua hakea:
– Kasvu, kansainvälistyminen ja uudistaminen
– Tuottavuus ja digitalisointi
– Markkinointi ja asiakkuudet
– Johtaminen ja henkilöstö
– Innovaatioiden kaupallistaminen
Kuinka yritys voi hakea yritysten kehittämispalveluja?
Yritysten kehittämispalveluja hakee aina yrittäjä itse. Halutessasi lähteä hakemaan tukea, sinun kannattaa ottaa yhteyttä oman alueesi ELY-neuvojaan.
Lähtökohtana on aina se, että yritys käyttää ensin Analyysipalvelua nykytilanteen arviointiin ja kehittämistarpeiden selvittämiseen. Kun tarve on selvitetty Analyysi-palvelussa, voi yritys hakea Konsultointi-palvelua.
Analyysipalvelua haettaessa yrittäjä saa ennakkotehtävän, jonka perusteella määräytyy Analyysin painopiste.
Jos sinulla on jo valittuna konsultti, voit esittää sen hakemuksessasi. ELY myös suosittelee muita mahdollisia konsultteja tarpeesi mukaan.
Konsultointipalvelun edellytyksenä on siis analyysipalvelun tuloksena saatu kehittämissuunnitelma. Palvelujen tavoitteena on aina yrityksen strateginen kehittäminen ja yrityksen liiketoimintaosaamisen kehittäminen.
Ennen palvelun toteutusta asiakas ja vastuuasiantuntija laativat yhdessä määrämuotoisen konsultoinnin toteutussuunnitelman, jossa määritellään tavoite, toimenpiteet, toteutustapa, kesto ja aikataulu. ELY-keskus arvioi suunnitelman ja päättää palvelun myöntämisestä. Kannattaa varata parisen viikkoa asian käsittelyyn ELY-keskuksessa.
Konsultointipalvelun tavoitteena on se, että yritys on saanut konkreettista apua alussa määriteltyyn kehittämistarpeeseensa ja yritys voi lähteä toteuttamaan jatkotoimenpiteitä joko omin voimin tai muita yrityspalveluja hyödyntäen. Yritys saa palvelusta myös raportin, jossa dokumentoidaan konsultoinnin lopputulos ja suunnitellut jatkotoimenpiteet.
Koska yritysten kehittämispalvelut ovat tarjolla toimialasta ja yhtiömuodosta riippumatta, kannattaa todellakin tutustua, kuinka voisit hyötyä niistä oman yrityksesi kehittämisessä.
Arctic Ideas Consultingin Maija-Leena voi auttaa yrityksesi kehttämisessä
Olen yksi näistä uusista konsulteista, jotka voivat auttaa pk-yrityksiä kehittämisessä. Omat vastuuaihealueeni ovat analyysipalvelut sekä konsultoinnissa kasvu, kansainvälistyminen ja uudistaminen.
Analyysi on siis edellytys konsultoinnin aloittamiselle. Kasvun, kansainvälistymisen ja uudistamisen konsultoinnissa voidaan käydä läpi esimerkiksi:
- yrityksen liiketoiminnan strateginen kokonaistilanne kasvun, kansainvälistymisen ja/tai uudistumisen mahdollistajana
- voimme suunnitella, miten kasvu, kansainvälistyminen tai muutos toteutetaan ja rahoitetaan mahdollisimman kustannustehokkaasti ja kannattavasti
- voimme kehittää yrityksen talouden johtamista, suunnittelua ja seurantaa.
- mietimme keinoja ohjata yrityksen johtoa suunnitelmalliseen ja pitkäjänteiseen kasvua tukevaan toimintaan, ennakointiin ja sen hyödyntämiseen
- tuetaan yrityksen muutosta ja liiketoiminnan jatkuvuutta organisaatiomuutoksen, kansainvälistymisen tai omistajanvaihdoksen yhteydessä
Monenlaista aihetta voimme käydä siis yhdessä läpi. Tehdäänkö yhdessä yrityksen kehittämishaaveistasi totta?
Voit myös kysyä lisää minulta, kuinka voit edetä, jos olet kiinnostunut kehittämään yritystäsi yritysten kehittämispalvelujen puitteissa.
Haluatko lukea lisää vastaavasta aiheesta?
Yritysten kehittämiseksi on myös tarjolla muitakin vaihtoehtoja.
Voit tutustua aiheisiin aikaisemmissa kirjoituksissani:
Maaseudulla muhii bisnes – miten ponnistat maailmalle yrittäjänä maaseudulta?
Miten pieni yritys voi tehdä kansainvälistä liiketoimintaa?
maija-leenan missio

Haluan auttaa pieniä ja keskisuuria yrittäjiä sekä yksinyrittäjiä löytämään oman tavan toimia alansa kilpailussa. Autan yrittäjiä yli 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella eri alojen yrityksistä. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti tuotteistamisen, markkinoinnin ja myynnin kehittämisen haasteet ja mahdollisuudet.
Kysy rohkeasti lisää!