Onko luovuudelle sijaa asiabisneksessä?

Luova kaaos vai asiallinen suunnittelu? Vai molemmat? Luovuus on yrityksen voimavara. 

Maija-Leena Rissanen

Luovuuden kysymyksiä yrittämisessä

Yrittäjän viikossa näyttää olevan vain muutama selkeä ajankohta. Ensin on perjantai ja sitten on viikonloppu ja, yllätys kyllä, taas perjantai. Työviikko on hurahtanut verkostoituessa sekä toisten yritysten ja yrittäjien tapaamisessa, eli omankin palvelun markkinoinnissa. Ja mitä siinä välissä on ollut aikaa, olen yrittänyt suorittaa niitä rutiineja ja suunnitella uutta. Varmaan tuttua monelle muullekin yrittäjälle?

Kun siis taas on se perjantai, huomaan, että kaikista tapaamisista ja tilaisuuksista saadut uudet ideat täyttävät pään, niin että on tarve tyhjentää parhaimmat työ- ja muistilistoiksi oman yrityksen hyväksi. Yksi teema yli muiden tällä viikolla selkeästi on noussut pohdittavaksi – nimittäin luovuus omassa yrittämisessä.

Miten löytää se omin juttu? Miten olla erilainen kuin toiset vastaavat toimijat? Miten kommunikoida ja markkinoida omia palveluja, jotka lähtökohtaisesti ovat kovin asiapitoisia? Kuinka paljon voi ja kannattaa hyödyntää oman persoonan brändäystä ja ennen kaikkea miten?

”Ihmisen mieli on kuin laatikko. Jos täytät sen ääriään myöten, luovuudelle ei ole tilaa.”

Mitä on luovuus?

Ensimmäisenä rupesin pohtimaan luovuuden syvintä olemusta. Wikipedian mukaan luovuus on ihmisen kykyä tuottaa uutta. Luova prosessi voi olla ainakin osittain tiedostamaton. Luovuuden tekijöihin on liitetty ennen kaikkea omaperäisyys, esteettinen harmonia, uutuus, epätavallisuus ja nerokkuus. Luovuuden tuotoksia voivat olla esimerkiksi matemaattisen ongelman ratkaisut, keksinnöt, kemiallisen prosessin löydökset, teokset kuten musiikkikappaleet, runot tai maalaukset, uudet filosofiset tai uskonnolliset systeemit, uudet ajattelutavat sosiaalisten ongelmien alalta, uudet tavat hoitaa sairauksia, tai luovat keinot muiden hallitsemiseksi.

Huh, olipa pitkä lista! Tämähän on selkeästi liiketoiminnan kehittämisen ydintä. Ilmankos luovuus mietityttää! Luovuuden määrittelylistaan lisäisinkin uudet tavat tehdä bisnestä toimialoilla, joissa on jo kilpailua tai tehdä bisnestä uusilla toimialoilla ja liiketoimintamalleilla, joita ei ole aiemmin hyödynnetty.

Omat uskomukset voivat rajoittaa luovuutta

Miksi sitten voi olla haasteellista olla luova? Miksi on vaikeaa ajatella ns. laatikon ulkopuolelle? Yrittäjän arjessa voi olla paljon perusrutiineja ja totuttuja tapoja tehdä omaa hommaansa ajan niukkuudessa. Ei ole aikaa antaa ajatuksen vaeltaa ja tehdä uusia oivalluksia.

Toisaalta omasta kokemusta mietin, että ihmisen mieli on kuin laatikko. Jos täytät sen ääriään myöten, luovuudelle ei ole tilaa.

Eilen olin tilaisuudessa, jossa Tiina Räisänen Verkkoasema Oy:stä ja Juha Ahola Vauhtipyörä Oy:stä kertoivat puheenvuoroissaan LinkedIn:in hyödyntämisestä henkilökohtaisen brändin luomisessa ja Facebookin markkinoinnin saloista. Tiina toi esille oman tapansa ylläpitää omaa aktiivista viestintää eri somekanavissa. Tunsin suurta sielujen sympatiaa, sillä tämä ahkera somettaja ja videoviestijä selkeästi kertoi, kuinka suunnitelmallista hänen toimintansa on. Hänkin tekee jatkuvasti muistiinpanoja ja idealistoja aiheista mistä hänellä on sanottavaa. Näin hänkin ylläpitää omaa tuotteliaisuuttaan, kun ei ne ideat ja luovuus synny aina juuri sillä hetkellä, kun sitä tarvitaan. Säännöllinen idealistan läpikäynti antaa mielelle mahdollisuuden kehittää ajatuksia ja jos joku niistä lähtee siinä lentoon, niin hyödyntää sitten sen, esim. hän juuri näinä mainioina videoinaan ja vinkkeinään yrityksensä toimialasta.

Ja sen minun laatikkoteoriani mukaan, jos tyhjäät ajatuksesi välillä näihin listoihin, vapautat mielesi vastaanottamaan uusia vaikutteita ja ideoita. Turhaa kantaa mielen päällä kaikkea? Ja voin lämpimästi suositella, sillä listat toimivat mihin tahansa aiheeseen, ei pelkästään bisneksessä. Listat ovat POP ja COOL!

Mikä estää luovuutta?

Luulin olevani luova persoona, mutta tässä omaa digimarkkinointia ja näkyvyyttä miettiessäni ja toteuttaessani, huomaan, että kylläpä on välillä vaikeaa nähdä metsää puilta. Mietin myös miksi näin.

Verkkoaseman Tiina osui naulan kantaan ja antoi miettimisen aihetta. Hänellä oli esityksessään kalvo, jossa hän pohti sitä mikä rajoittaa somekanavien käyttöä liiketoiminnassa. Yksi syistä oli epäonnistumisen pelko ja mokaaminen. Tämä oli oivaltava ajatus. Ja kun siihen lisää, että somekanavissa vietetty aika voidaan kokea vieläkin joissain yrityksissä hukkaan heitetyksi, niin soppa on valmis.

Eli siis yrityksen kulttuuri ja laajentaisin, toimiala, saattaa olla semmoinen, että liian rentouden ja somekanavissa tyypillisen nopeuden pelätään syövän asiabisneksen uskottavuutta.

Yrityksetkin koostuvat ihmisistä ja päätökset liiketoimintojen tekemisestä ja kaupoista ovat viime kädessä ihmisten välisiä, niin kyllä saa olla muutakin kuin bisnesminä esillä. Ja kyllähän markkinoinnissa jää mieleen persoonallinen yrittäjä, joka on aito oma itsensä.

Missä kannattaa luovuutta hyödyntää?

On päivänselvää, että ns. luovat alat vaativat luovuutta. Mutta kyllä sitä meidänkin asia-aloissa voi laajasti hyödyntää.

Menestyäkseen yritysten kannattaa panostaa erilaistumiseen. Ja tämä jos mikä vaatii luovuutta. Miten teen omaa bisnestä eri lailla kuin muut kilpailijat? Miten hyödynnän markkinoinnissa jotain menetelmää, jota ehkä alallani ei tyypillisesti ole tehty?

Jo pelkästään asiakkaan ymmärtäminen ja hänen asemaan asettuminen on luovuutta vaativa. Se minkä minä koen, että on palveluissani selkeä hyöty, ei ehkä olekaan se asiakkaan kokema hyöty tai motivaatio hankkia niitä palveluja.

Ja kun yritystä halutaan kasvattaa ja kehittää, niin kyllä toivoisin, että avoimesti pohdittaisiin ihan hullujakin ideoita, ilman rajoituksia, ennen kuin varsinainen kasvuvisio ja suunta lukitaan yrityksen liiketoiminta- ja kasvusuunnitelmaksi.

Arjen vinkkejä luovuuden ruokkimiseksi

Luovuuskin on ehtyvä luonnonvara. Se ei elä turhassa itsekritiikissä, eikä jollei sille anneta aikaa ja mahdollisuutta. Kuinka sitten ruokkia omaa luovuuttaan yrittämisen arjessa?

Ehkä jo tuli esille, mutta oma paras keinoni on verkostoituminen ja toisten yrittäjien tapaaminen eri toimialoilta. Tilaisuuksia on tarjolla, ja kun pitää korvat auki ja mielen avoimena, voi palata joka tilaisuudesta muutaman uuden idean kanssa. (Ja jotka kannattaa kirjata muistiin…)

Yrittämisen ulkopuolella oma harrastustoiminta ja kulttuurielämykset ruokkivat tietysti luovuutta.

Ja ihan arjessa oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen, uusien asioiden tekeminen sekä rutiinien rikkominen vaikka kulkemalla tuttuihin paikkoihin eri reittiä tai jättämällä se auto hiukan kauemmas parkkiin ja kävelemällä muutama ekstrakortteli kivijalkaliikkeitä ihastellen. Kaikki nämä ovat pieniä arjen keinoja rutiinin rikkomiseksi.

Raikkaassa ulkoilmassa kävely ja jonkun asian pohdinta, voiko olla parempaa yhdistelmää suunnitelmien tekemiseksi myös liiketoimien edistämiseksi? Lähde pois työpöydän äärestä!

Mikä on sinun luovuuden ruokkimisvinkkisi? Ja kuinka hyödynnät luovuutta yritystoiminnassasi?