Miten voit tuotteistaa kuin guru?
Tuotteistaminen on taito, jonka jokainen yrittäjä voi oppia. Ainakin teoriassa. Matka tuotteistamisen guruksi vie hetken aikaa, mutta on antoisaa ja voi tuoda liiketoimillesi lisää kasvua.

Maija-Leena Rissanen
Oikea asenne ja ajattelutapa ovat tuotteistamisen osaamisen kivijalkoja
Tuotteistamisen taitoja voit siis oppia. Mutta sen lisäksi tuotteistaminen on asenne ja ajattelutapa. Asenteita ja ajattelutapoja on huomattavasti vaikeampi kouluttaa ja valmentaa, vaan niiden muutos vaatii jokaiselta omaa työtä. Mutta jos jaksat paneutua tuotteistamiseen ja huomaat siitä saatavat hyödyt omassa liiketoiminnassasi, asenteiden ja ajattelutapojen muuttaminen on mahdollista ja käytännössä jopa palkitsevaa.
Osaamiskartoituksissa guruksi määritellään sellainen osaaja, joka jo pystyy omaa osaamistaan jakamaan muille. Siis olemaan esimerkki ja opastaja muille samoja taitoja kaipaaville toimijoille. Yrittäjänä sinulla on ehkä omaa henkilöstöä ja voit jakaa ajatuksiasi, näkemyksiäsi ja osaamistasi heille. Varmasti omaan liiketoimintaasi liittyy myös muita toimijoita, esimerkiksi alkaen tavaran- ja palvelujen toimittajista aina asiakkaisiin tai muihin liiketoiminnallesi olennaisille kumppaneille. Voit jakaa tuotteistamisen ajatusmaailmaa myös heille ja sitä kautta saada omaan liiketoimintaasi tehokkuutta, kustannustietoutta ja uusia ideoita.
Guru siis osaa itse ja jakaa tietoaan. Ja niin tehdessään oppii myös itse koko ajan.
”Tuotteistaminen osana yrityksen arkea olisi hyvä ja tavoiteltava tilanne.”
Yrittäjänä olet oman toimialasi asiantuntija
Moni meistä yrittäjistä toimii alalla, johon meillä on joko koulutuksen ja/tai kokemuksen kautta osaamista. Tunnemme oman toimialamme perustat ja toimintamallit.
Minulta on usein kysytty tuotteistamisen yhteydessä, että miten toimiala vaikuttaa tuotteistamiseen. Väitän, että tuotteistamisen perustoiminnot ja tehtävät ovat toimialasta riippumattomia. Mutta se, mihin toimialan käytännöt vaikuttavat, liittyy eniten toimialoja sääteleviin lakeihin, eettisiin säännöstöihin ja vallitseviin käytäntöihin. Viime mainittua tosin joskus voi muuttaa olemalla täysin erilainen kuin muut kilpailijat. Tekemällä näin voit olla alallasi edelläkävijä ja muuttaa alan toimintoja ja menestyä siinä.
Esimerkiksi on selkeää, että hyvinvointialoilla on sääntelyä. Alan toimijana et voi luvata asiakkaillesi mitä vaan ihmeparantumisia tai muita hyötyjä. Lisäksi sinulla mahdollisesti pitää olla esimerkiksi hyväksyntä (toimilupa, sertifiointi tms.) toimiaksesi palvelutuottajana. Harvalla toimialalla ei ole mitään sääntelyä, viimeistään kilpailu muokkaa sitä mitä voi ja kannattaa tehdä. Määrittelisinkin tuotteistamisen tavoitteiksi toimialan mahdollisuuksien hyödyntämisen ja toiminnan vastuullisuuden samalla kun yrittäjä pyrkii kehittämään ja kasvattamaan omaa liiketoimintaansa tuotteistamalla uusia tuotteita ja palveluja asiakkailleen ja palvelemalla heitä.
Tuotteistaminen osana yrityksen arkipäivää on hyvä tavoite
Miten määrittelisin tuotteistamisen osaamisen? Mielestäni ja kokemuksestani sanoisin, että se on oikean työkalun valintaa käsillä olevaan kehittämistehtävään. Johdonmukaisuus ja tavoitteellinen suunnittelu ovat keinoja päästä päämäärään ja saada kokemusta siitä, mikä toimii juuri sinun yrityksesi kohdalla ja mikä ei.
Kyky tehdä yhteistyötä omien sidosryhmien kanssa on osa hyvää tuotteistamista. Mikäli voit vastuuttaa tai velvoittaa omaan palveluusi tai tuotteisiisi liittyviä ominaisuuksia ja tekemisiä esimerkiksi omille tavarantoimittajille, niin voit saada siitäkin itsellesi kilpailuetua. Esimerkkinä tällaisesta on joustavat tilauskäytännöt ja nopeat toimitusajat. Sinun ei itse tarvitse varastoida, jos voit tilata omiin palveluihisi liittyviä tuotteita lyhyelläkin toimitusajalla asiakaskysynnän mukaan.
Tuotteistaminen osana yrityksen arkea olisi hyvä ja tavoiteltava tilanne. Mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Se voi olla kykyä esittää oikeita liiketoimintaa edistäviä kysymyksiä. Se on myös kykyä ottaa vastaan asiakaspalautetta. Lisäksi toisin mukaan ajatuksen siitä, että se on halua kehittää omaa toimintaansa ja palvelujaan asiakkaiden tarpeita vastaaviksi. Kaiken tämän hallintaan olisi hyvä, jos olisit miettinyt oman yrityksesi kannalta, miten ja millä prosessilla kehität uutta. Miten voisit esimerkiksi kokeilla omia uusia ideoita asiakkaihisi ja miten saada arvokasta palautetta, ennen kuin investoit suuresti uuteen, joka sitten ei toimikaan.
Oman ajan hallinta ja oman prosessin määrittäminen kehittämiselle voivat olla avain menestykseen.
maija-leenan missio

Haluan auttaa pieniä ja keskisuuria yrittäjiä sekä yksinyrittäjiä löytämään oman tavan toimia alansa kilpailussa. Autan yrittäjiä yli 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella eri alojen yrityksistä. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti tuotteistamisen, markkinoinnin ja myynnin kehittämisen haasteet ja mahdollisuudet.
Kysy rohkeasti lisää!
Maija-Leena Rissanen
Haluatko lukea lisää tuotteistamisesta?
Ohessa linkkejä toisiin kirjoituksiin, joissa laajennan tuotteistamisen hyötyjä ja kuvaan haasteita sekä annan vinkkejä, kuinka taklata haasteita ja kuinka ottaa kiinni tuotteistamisen mahdollisuuksista ja hyödyistä.
Miksi tuotteistaminen on sinulle yrittäjänä tärkeää?
4 hyvää käytäntöä kuinka onnistut tuotteistamisessa
Miten voit tuotteistaa kuin guru?
Miten tuotteistat asiantuntijapalveluita?