Miten tuotteistat asiantuntijapalveluita?
Monella meillä yrittäjällä on omaa ammattiosaamista ja osan meistä liiketoiminta perustuu pääosin oman osaamisen tarjoamiseen asiakkaalle. Voisitko tuotteistaa osaamistasi palveluiksi? Miten voisit tehdä sen?

Maija-Leena Rissanen
Tuotteistaminen auttaa palvelujen konkretisoimisessa
Palvelujen tuotteistaminen on oma kokonaisuus. Tässä kirjoituksessa käsittelen erityisesti osaamisen eli asiantuntijuuden tuotteistamista.
Palveluissa yleensä haasteena on se, että lähtökohtaisesti palvelut eivät ole konkreettisia ts. ne ovat aineettomia ja niiden myynti perustuu luottamukseen. Asiakkaan täytyy luottaa siihen, että ostaessaan palvelun hän saa jotain lisäarvoa palvelun toimittajalta. Palvelut konkretisoituvat vasta sillä hetkellä, kun asiakas käyttää tai nauttii palvelusta.
Mikäli tarjoat palveluja alalla, jossa usein asiakkaalla ei ole ennakkotietoa tai -kokemusta tarjoamasi tyyppisistä palveluista, tulee sinun palvelujesi tuotteistamisessa erityisesti miettiä miten esimerkkien tai käyttäjätapausten valossa havainnollistat palvelusi tarpeellisuutta, etuja ja hyötyjä asiakkaalle. Tuotteistamalla voit innovoida muitakin tapoja konkretisoida palveluasi koko asiakaspolun varrella aina siitä alkaen, kun asiakas vasta ensimmäistä kertaa on tutustumassa palveluusi aina siihen asti, että olet hänelle palvelusi toimittanut. Ja yleensä myös haluat asiakkaan uudelleen palvelusi piiriin, joten jälkimarkkinointi ja jatkomyynti ovat tärkeitä osia kokonaisuudessa.
Palvelujen tuotteistamisessa voit hyödyntää myös erilaisia konkreettisia asiakastarinoita. Kertomalla asiakkaasi ongelmasta ja miten palvelusi ratkaisi ongelman, voit tuoda esille ja havainnollistaa asiantuntijapalvelun hyötyjä uusille potentiaalisille asiakkaillesi. Kun sinulla on omat tavoiteasiakkaasi selkeästi mietittynä, sinun on helppo laatia esimerkkejä ja tarinoita oman asiakaskuntasi mukaan.
”Osaamisen tuotteistamisessa keskiössä onkin sellaisen osaamisen ja asiantuntijuuden tunnistaminen itsessään ja omassa yrityksessä, jolla on merkitystä markkinoilla. ”
Miten tuotteistaa asiatuntijaosaamista?
Monella meillä yrittäjällä on omaa ammattiosaamista ja osan meistä liiketoiminta perustuu pääosin oman osaamisen tarjoamiseen asiakkaalle. Jos mietitään asiantuntijapalveluja, niin lista on loputon: työnohjaus, rentoutusvalmennus, monen alan konsultointi, personal trainer tai omavalmentaja palvelut, kielenkääntäminen, hyvinvointivalmennus, muutamia esimerkkejä mainitakseni.
Oikeastaan kun rupesin kirjoittamaan yllä olevaa listaa, niin jäin miettimään, että melkein alalla kuin alalla on osaamista, jonka voisi paketoida konkreettiseksi palveluksi. Siis osaamista, jolle voi laittaa hinnan, myydä ja toimittaa asiakkaille. Arvelen, että osa tästä potentiaalista jää kyllä käyttämättä.
Suurin haaste on määritellä, mitä se palvelu konkreettisesti on ja mitä se sisältää ja mihin hintaan. Ja tietysti määritellä kenelle ko. palvelu parhaiten tarjoaa jotain lisäarvoa eli hyötyä, eli kuka on palvelun kohdeasiakas.
Osaamisen tuotteistamisessa keskiössä onkin sellaisen osaamisen ja asiantuntijuuden tunnistaminen itsessään ja omassa yrityksessä, jolla on merkitystä markkinoilla. Monella meillä on lähtökohtaisesti joku ammatti ja koulutus siihen, eli perusta palvelulle on sillä kunnossa. Lisäksi konkreettinen kokemus on yksi valtti ja mahdollisuus erilaistua alalla. Ja ennen kaikkea se oma näkemys siitä, mikä voisi olla arvokasta juuri sinun tavoiteltavissa oleville asiakkaille, on tärkeä elementti tuotteistamisen näkökulmasta.
Lyhyesti sanottuna osaamisen tuotteistaminen lähtee ihan samoista periaatteista kuin konkreettisten tuotteiden ja niihin liittyvien palvelujen tuotteistaminenkin: on tunnistettu selkeä asiakastarve, on olemassa ratkaisu näille tarpeille (oma asiantuntijuus) ja palvelulle määritellään sisältö ja tavoitteet sekä määritellään myyntikokonaisuus.
Jos esimerkiksi olet kampaaja, voit hyvin profiloitua oman alasi parhaimmaksi asiantuntijaksi. Rakentamalla viestintääsi asiakasta palvelevaksi esimerkiksi yrityksesi kotisivuille blogiartikkelein, voit tuoda osaamistasi esille. Kerrot viimeisimmistä hiustrendeistä, uusista väreistä, pohdit allergioiden merkitystä hiustuotteiden näkökulmasta, kerrot miten kotikonstein voi jatkaa värin pysymistä hiuksissa jne. Voimme keksiä loputtomiin kiinnostavia aiheita, joilla voisit palvella asiakaskuntaasi. Jos katsomme tyypillisen kampaajan sivustoa, niin kovin harva hyödyntää tämän mahdollisuuden profiloitua alallaan.
Ja jos kirjoittaminen ei ole juuri sinun juttusi, niin ideoimalla sisältöä ammattilaisen kanssa, voit rakentaa omaa asiantuntijuutta ulkoistamalla itse kirjoittamisen toiselle. Sinä kuitenkin ohjaat, mitä sisältöä sivuillesi tulee.
Kuinka tehdä asiantuntijapalvelusta konkreettinen?
Asiantuntijapalvelun konkretisointia voi olla esimerkiksi erilaisten referenssi/asiakastapausten kuvaaminen ja toimintamalleista kertominen. Asiantuntija voi johdonmukaisesti luoda ja kehittää omaa asiantuntijaimagoaan kirjoittamalla omasta aihealueestaan omissa markkinointikanavissaan. Blogit, LinkedIn-artikkelit sekä muu osallistuva somekeskustelu ovat kaikki omiaan luomaan asiantuntijalle tarvittavaa asiantuntijamainetta ja imagoa.
Asiantuntijapalvelu itsessään voi ottaa monia muotoja. Hyvin tyypillinen tapa on asiakaskohtaiset tekemiset kuten asiakkaan tapaamiset ja asiakasprojektit.
Tänä päivänä asiantuntijapalvelujen kirjo ja mahdollisuudet ovat moninaiset. Moni voisi hyödyntää enemmän esimerkiksi kirjoittamista eli oppaat, kirjat jne. omalta alalta voisivat olla yksi tapa konkretisoida omaa asiantuntijuutta. Rohkeat astuvat esiin podcasteissa oman asiantuntijabrändin luomiseksi. Konkreettinen valmennus ja verkkokurssit ovat yksi tapa ansaita omalla asiantuntijuudellaan. Jotkut asiantuntijat tarjoavat osana toimintaansa puhujapalveluita tapahtumiin.
Etänä tapaaminen ja verkkokurssit ovat monelle jo tuttuja. Nämäkin ovat hyviä keinoja tehdä asiantuntijatyötä. Suomessakin on useita yrittäjiä, jotka kertovat ja kouluttavat miten verkkokursseja tai muuta verkossa tehtävää liiketoimintaa kannattaa rakentaa. Tsekkaa esim. Digiyliopisto tai Tiia Konttinen.
Milloin olet viimeksi miettinyt mihin kaikkeen juuri sinun oma asiantuntijuutesi voisi taipua ja mistä voisit tehdä itsellesi elannon? Milloin olet tarkastellut toimiasi ja miettinyt miten voisit omaa asiantuntijuuttasi tuotteistaa myytäväksi palveluksi?
Kuinka hinnoitella asiantuntijapalveluja?
Yksi haasteellinen asia tuotteistamisessa on oikean hintatason löytäminen eli tuotteiden ja palvelujen hinnoittelu.
Käytännössä hinnoitteluun vaikuttaa moni seikka ja hinnoittelumalleja on monenlaisia. Lähtökohtaisesti väittäisin, että hinta on oikea, jos asiakkaasi on valmis maksamaan pyytämäsi hinnan saadakseen tuotteesi ja palvelusi. Samaa palvelua voi saada hyvinkin erilaiseen hintaan. Käytännössä usein kuitenkin toimiala ja sen kilpailu määrittää mitä voit palvelustasi pyytää.
Tässä tullaan takaisin siihen asiantuntijamaineeseen ja henkilöbrändiin. Mikäli onnistut luomaan itsellesi tavoiteltavan brändin, voit pyytää palveluistasi suurempaa hintaa ja saat edelleen asiakkaita.
Oman hinnoittelun määrittäminen ja asiakashyötyjen argumentointi on osa asiantuntijapalvelun tuotteistamista.
maija-leenan missio

Haluan auttaa pieniä ja keskisuuria yrittäjiä sekä yksinyrittäjiä löytämään oman tavan toimia alansa kilpailussa. Autan yrittäjiä yli 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella eri alojen yrityksistä. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti tuotteistamisen, markkinoinnin ja myynnin kehittämisen haasteet ja mahdollisuudet.
Kysy rohkeasti lisää!
Maija-Leena Rissanen
Haluatko lukea lisää tuotteistamisesta?
Ohessa linkkejä toisiin kirjoituksiini, joissa laajennan tuotteistamisen hyötyjä ja kuvaan haasteita sekä annan vinkkejä, kuinka taklata haasteita ja kuinka ottaa kiinni tuotteistamisen mahdollisuuksista ja hyödyistä.
Miksi tuotteistaminen on sinulle yrittäjänä tärkeää?
4 hyvää käytäntöä kuinka onnistut tuotteistamisessa
Miten voit tuotteistaa kuin guru?
Suoraa puhetta tuotteistamisesta löydät myös alan gurun blogista eli Pölli tästä.