Miten kirjoitat selkeän ja luettavan blogikirjoituksen?
Välillä mietin, miten kehittäisin omaa kirjoittamista. Millaisista aiheista on hyvä kirjoittaa ja miksi? Mitä ihmiset jaksavat ja haluavat lukea konsultin blogista? Keräämistäni vinkeistä voi olla sinullekin hyötyä, kun haluat tietää, miten kirjoitat selkeän ja luettavan blogikirjoituksen.

Maija-Leena Rissanen
Vinkeilläni kehität blogiisi kirjoittamista
Olen kirjoittanut omaan markkinointiini viime aikoina lukuisia pieniä tarinoita asiakaskohtaamista ja oivalluksista mitä näissä on syntynyt. Kirjoitan myös blogia ja välillä mietin, miten kehittäisin omaa kirjoittamista. Millaisista aiheista on hyvä kirjoittaa ja miksi? Mitä ihmiset jaksavat ja haluavat lukea konsultin blogista? Tutkinkin siis jälleen kerran ammattikirjoittajien vinkkejä, joita voin itsekin hyödyntää oman viestinnän selkeyttämiseksi blogipostauksissani. Keräämistäni vinkeistä voi olla sinullekin hyötyä, kun haluat tietää, miten kirjoitat selkeän ja luettavan blogikirjoituksen.
Mikäli välillä koet haastetta jäsentää kirjoittamistasi, vinkkini auttavat sinua kirjoituksesi laatimisessa. Tässä kirjoituksessa näkökulmani on tekstintuottaminen. Arvelen, että tavoitteesi on myös saada kirjoituksellesi lukijoita. Hakukoneoptimoinnilla voit edistää, että kirjoituksesi nousee esiin hakukoneissa.
”Jos joku haluaa kirjoittaa selkeällä tyylillä, selkeyttäköön hän ensin ajatuksensa; ja jos joku haluaa kirjoittaa ylevällä tyylillä, olkoon hänellä ensin ylevä sielu.” – Johann Wolfgang von Goethe
Selkeä blogikirjoituksen rakenne auttaa viestin perille menossa
1. Esittele aiheesi lyhyesti
Saadaksesi lukijasi kiinnostumaan, esittele aiheesi lyhyesti. Miksi kirjoitat aiheesta ja mitä tavoittelet? Minkä ongelman ratkaiset? Mitä lukijasi saa, jos hän lukee juttusi? Voit kertoa anekdootin, tarinan aiheesi takaa tai fiilistellä kokemusta aiheesta. Esittelyssä motivoit lukijaasi kertomalla mitä hän hyötyy kirjoituksesi lukemisesta.
2. Selkeät otsikot vievät viestiäsi eteenpäin myös vilkuilevalle lukijalle
Ihmiset kiinnittävät huomionsa otsikoihin. Moni vilkaisee kokonaisuutta ja syventyy kohtiin, jotka ovat heille uutta tietoa tarjoavaa tai muuten mielenkiintoista. Kirjoittajana on vain hyväksyttävä, että kaikki eivät lue kaikkea. Mahdollisuus vilkaista kokonaisuutta ja saada käsitys mistä on kyse ja syventyä kohtiin, jotka ovat mielenkiintoisia tai itselle uutta, on viestin perille menemiseksi tärkeää.
Toinen näkökulma otsikoihin on hakukoneet. Hakukoneet sijoittavat hakutuloksissaan sisältöä tutkimalla sen otsikoita. Jos jaksat paneutua laatimaan otsikoita, jotka tukevat viestiäsi, parannat oman kirjoituksesi näkyvyyttä myös hauissa. Millä hakusanoilla haluat näkyä? Mikä on ydinviestisi?
3. Lyhyet kappaleet edistävät lukemista erityisesti älypuhelimella
Jos seuraat oman blogisi käyttäjätilastoja, huomaat varmaan, että todella moni tänä päivänä lukee sisältöjä kännykässä.
Perinteiset raportit ja analyysit kirjoitetaan tyypillisesti paperijulkaisuiksi (tai pdf:ksi verkkoon) eli kirjanomaisiksi kokonaisuuksiksi ja niissä suositaan pitkiä kappaleita. Mutta verkkoon kirjoittamisessa kannattaa pitää kappaleet kohtuullisen lyhyinä. Moni lukee blogeja kännykällä, niin pitkien kappaleiden vilkuilu ja lukeminen voi olla pieneltä ruudulta raskasta. Lyhyet kappaleet auttavat nopeassa lukemisessa ja ne on helpompi hahmottaa ruudulta lukiessa.
4. Napakka lopetus vahvistaa viestisi
Koulussa jo opimme (ehkä), että esseessä pitää olla rakenne: Selkeä aloitus, argumentit keskellä ja lopetus. Sama hyvä rakenne toimii myös postauksissa ja blogissakin. Blogitekstiin paneudut usein ehkä enemmän kuin somepostauksiin, mutta hyvä rakenne ei ole turhaa somessakaan asian viestimiseksi.
Lopetukseksi voit vielä kerrata joitain pääviestejäsi tai viitata (linkittää) muuhun materiaaliin, jota olet laatinut. Ja kun verkossa ollaan, niin jälleen kerran voi olla hyvä myös viitata toisten tekemään sisältöön. Hakukoneet tunnistavat sisällön, jossa on linkkejä ja arvostavat niitä sijoituksissaan paremmin kuin yksittäisiä tekstejä.
Omalla tyylillä ja omalla äänellä erotut blogikirjoitusten massasta ja rakennat omaa yleisöäsi
1. Tiedä kenelle kirjoitat
Samoin kuin markkinoinnissa, niin blogillasikin voi olla tietty kohdeyleisö. Kun lähdet kirjoittamaan sisältöä, niin oman yleisön valinta on tärkeää. Kun puhutaan yrityksen blogista, niin yrityksellä on tietyt asiakastyypit, joita se palvelee. Kannattaa kirjoittaessa pohtia, keitä nämä ovat ja millaista tietoa he kaipaavat. Tietysti voit tehdä laajempaa analyysia siitä, ketkä yleensäkin sivuillasi käyvät ja millaisia he ovat. Lisäksi sinulla yrittäjänä on varmasti visio, ketä haluat teksteilläsi houkutella. Kirjoita heille.
Oman blogisi tilastoista voit löytää, mitkä kirjoituksesi ja aiheesi ovat saaneet eniten toistuvasti lukijoita. Tämä voi auttaa sinua keskittämään aiheitasi juuri heitä palvellaksesi.
2. Kirjoita selkeästi normaaleilla termeillä
Vaikka olisit asiantuntija ja oman alasi superguru, niin parasta asiantuntijuutta on ilmaista asiat selvällä kielellä ja tavallisilla termeillä. Et korosta yhtään paremmin osaamistasi hämäämällä yleisöä oman alasi terminologialla.
Itse pohdiskelin vasta mitä on benchmarkkaus suomeksi (vertailuanalyysi) ja miten ilmaista jonkun asian ranking (siis sijoitus, sija riippuen yhteydestä). Näitä ratkon usein, kun liikekielen arjessa usein piiloudumme anglismien taakse.
3. Kirjoita omalla äänelläsi
Tämä on tärkeää. Kaikesta löytyy tänä päivänä tietoa. Se, että juuri SINÄ kirjoitat aiheesta antaa siihen sen lisämausteen, että sinä olet lisännyt siihen omaa näkemystäsi ja kokemustasi aiheesta. Kirjoita omalla äänelläsi ja omalla tyylilläsi, niin erotut. Omilla mielipiteilläsi rakennat omaa yleisöäsi. Myös asiateksti voi olla persoonallista, mutta silti asiallista. Omien mielipiteiden ilmaiseminen on vahvuutta ja jos satut kirjoittamaan aiheesta, joka kirvoittaa keskustelua, sen parempi.
4. Kirjoita riittävän pitkästi
Blogeja ammattimaisesti kirjoittavat kertovat, että ei ole olemassa selkeää postauksen pituutta mihin pitää pyrkiä. Itse asiassa hakukoneet saattavat suositella pitkiä (useamman tuhannen sanan) postauksia (hyvillä väliotsakkeilla varustettuina) yhdestä aiheesta. Voit myös ajatella, että kaikki lukijat eivät ole juuri sen kirjoituksen asiantuntijoita, niin heitä ei todellakaan haittaa, jos palvelet heitä kirjoittamalla aiheesta myös ne perusasiat.
Itse pyrin blogipostauksissa noin 1500 sanan postauksiin, mutta on lyhyempiä ja on pidempiäkin. Somepostauksissa olenkin saanut opetella typistämään tekstini kunkin alustan vaatimusten mukaisiksi, mikä onkin ollut yllättävän vaikeaa. Toisaalta tiiviin tekstin kirjoittaminen someen on vapauttanut luovuuttani, sillä haasteena on, miten ilmaiset asiat selkeästi, lyhyesti ja omalla tyylillä annetuissa rajoissa. Käytännössä jää samasta asiasta paljon sanomatta, ja saatkin tehdä toisen postauksen toisesta näkökulmasta. Kätevää, eikä totta?
Tämän blogikirjoituksen pituus leipätekstinä on 1119 sanaa ja kattaa A4:ina siististi aseteltuna vajaan 4 sivua. Se antaa sinulle käsityksen blogipostauksen sisällöstä. Eli se tavoite 1500 sanaa voisi olla noin 5 sivua.
Kuvalla on merkitystä viestin perille menossa
Kuva voi viestiä tuhat sanaa. Kannattaa käyttää kuvia, joilla on merkitystä aiheeseen. Kauniit kuvat herättävät mielenkiintoa. Jostakin luin, että ihmiset kuvissa ovat kiinnostavia. Itseäni viehättävät kuvat, joissa on ihmisiä työnsä ääressä (siis työhön liittyvät aiheet).
Kerro, mitä haluat lukijan tekevän seuraavaksi
Nämä kuuluisat CTA:t eli toimintakehotukset. Jos sinulla on tarkoitus edistää jotain omaa juttuasi, asiantuntijuuttasi tai yritystäsi, niin blogiinkin voit liittää kehotuksia. ”Liity uutiskirjelistalleni” (jos sinulla on sellainen), ”Kysy lisää aiheesta”, ”Tutustu kirjaani alla olevasta linkistä” jne.
Hyviä toimintakehotuksia ovat myös linkit toisiin blogikirjoituksiisi, joissa käsittelevät ehkä samaa teemaa mutta eri näkökulmasta.
Suunnittele kirjoituksesi
Edellä toin esille, miten kirjoitat selkeän ja luettavan blogikirjoituksen. Mitä kannattaa olla blogikirjoituksessa. Tärkeä asia ennen kirjoittamista on myös tekstinsuunnittelu. Usein suunnittelulla säästät aikaa kirjoittamisessa, kun saat tekstistäsi kerralla paremman ja rakenteestakin hyvän.
Jäsennä itsellesi oleelliset sisällöt, kuten:
- Mitkä ovat kirjoituksesi pääviestit
- Millaisiin kysymyksiin haluat vastata
- Mieti mitkä voisivat olla alustavasti hyviä teemasi otsikoita
Jollet ole ihan mieletön tekstinikkari, että tekstiä syntyy, kun vaan pistät sormesi näppäimille, niin kaikenlainen ennakolta tehty jäsentely ja avainsanojen listaaminen auttaa kuuluisassa kirjoittamiskammossa tai valkoisen paperin kammossa. Kirjaat alustavasti ylös avainsanoin kunkin otsikon alle kysymyksiä ja niihin vastauksia. Alat sitten vastailla niihin kysymyksiin vähän laajemmin. Niin, voilá, kohta sinulla on koko teksti valmiina. Kirjoittaminen sujuu sitten kuin tanssi (tai ei 😊).
Esimerkiksi jos sinun pitää myydä autonrenkaita, niin näkökulmia voisit helposti löytää blogitekstin kirjoittamiseksi:
- Mitkä ovat hyvän talvirenkaan ominaisuudet?
- Renkaiden TOP10 ja perustelut
- Miten valitset oikeat renkaat autoosi?
- XXX renkaan koeajo
- Suomen suosituimmat rengasmerkit
- Tarinoita siitä, miten renkaita testataan
- Miten vaihdat renkaat itse?
Huomaat, että samasta asiasta sain minuutin pohdinnalla jo 7 eri näkökulmaa. Jos olet rengasmyyjä, toivon, että keksit muutaman lisää. Näillä jo kirjoittaisit kotisivuillesi ikivihreää blogisisältöä asiakkaidesi luettavaksi.
Älä jää yksin pähkäilemään, kysy neuvoja!
Jos kaipaat vinkkejä, miten kirjoitat selkeän ja luettavan blogikirjoituksen omalle yrityksellesi tai mistä aiheista voisit omassa yrityksessäsi kirjoittaa, niin suunnitellaan yhdessä sinulle sopiva sisältösuunnitelma osaksi markkinointiasi. Kysy rohkeasti neuvoja!
Haluatko lukea lisää vastaavasta aiheesta?
Jos haluat alustavasti tutustua hakukoneoptimointiin maallikon termein, niin lue kirjoitukseni aiheesta. Voit ilman suuria teknisiä kikkailuja tehdä jotain tämänkin asian suhteen kirjoituksillasi:
maija-leenan missio

Haluan auttaa pieniä ja keskisuuria yrittäjiä sekä yksinyrittäjiä löytämään oman tavan toimia alansa kilpailussa. Autan yrittäjiä yli 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella eri alojen yrityksistä. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti tuotteistamisen, markkinoinnin ja myynnin kehittämisen haasteet ja mahdollisuudet.
Kysy rohkeasti lisää!