Yrittäjän jaksaminen korona-aikaan
Mistä yrittäjä saa voimavaroja korona-kevääseen? Mitä voit yrittäjänä tehdä omien voimavarojesi eteen?
Muutamia vinkkejä omien voimavarojen lisäämiseen.

Maija-Leena Rissanen
Mistä yrittäjä saa voimavaroja koronakevääseen?
Kevät 2020 on koronan myötä muuttanut monen yrittäjän omaa päivittäistä elämää. Monella toimialalla toiminta on seisahtunut ja se heijastuu myös yritystoimintaan. Pahinta varmasti on niillä yrittäjille, jotka tarjoavat elantoa myös muille työntekijöille ja kysynnän vähennyttyä ennalta-arvaamattomasti lähes nolliin töitä ei yksinkertaisesti ole kaikille tarjolla. Yrittäjät joutuvat lomauttamaan ja laittamaan poikkeustilanteesta kertovan lapun luukulle sekä skaalaamaan toiminnan minimiin, mutta kustannukset juoksevat esimerkiksi vuokrista. Myös yksinyrittäjät voivat olla ahdingossa ja ei ole kolleegoja, joiden kanssa jakaa kokemusta.
Olen jossain vaiheessa listannut itselleni ylös Aki Hintsan Voittamisen anatomiassa käsiteltyä voimavaralistaa, joka mielestäni sopii tähän koronakevääseen. Listan asioiden lisäksi voimavaroja lisäävä tekijä on hyvä uni.
”Uni on ainoa lääke joka auttaa.” -Sofokles
Unesta yrittäjä saa voimavaroja koronakevääseen
Hyvä uni on kaiken palautumisen a ja o. Jos pyörit tuskaisena peiton alla ja yrität olla ajattelematta kaikkia niitä tekemättömiä asioita tai mietit erilaisia skenaarioita, miten hoidat yritystäsi kriisitilanteessa, niin unestasi tulee hajanainen ja katkeileva – jos nyt alkuunsakaan pääset unten maille.
Jokainen varmaan joskus on nukkunut huonosti. Tiedämme kokemuksesta, että huonosti nukutun yön jälkeen väsymys voimistuu, keskittymiskyky huononee, tarkkaavuus heikkenee, huomiokyky kaventuu, muistaminen vaikeutuu ja reaktionopeudet hidastuvat. Kaikki nämä altistavat virheille ja niiden seurauksena myös tapaturmille.
THL:n sivuilla kerrotaan 10 maan tutkimuksesta, jossa tehtiin kysely 35 327 henkilölle. Tästä yhdestä yöstä tehty kyselytutkimus osoitti, että 32 % vastaajista kärsi unettomuudesta kyseisenä yönä. Vähintään kolmena yönä viikossa ilmenevästä unettomuudesta kärsii joka viides aikuinen. Jos yrittäjiä tutkittaisiin, niin yrittäjät tuskin poikkeaisivat edellä mainituista tutkimustuloksista.
Moni meistä tietää varmasti erilaisia unen rauhoittamissuosituksia. Tuuleta huone. Älä katso tv:tä ja selaile kännykkää juuri ennen nukkumaanmenoa. Syö vain kevyt iltapala. Älä juo alkoholia rentoutuaksesi.
Omalta kohdaltani olen oppinut yhden selkeän tavan rauhoittaa uniani. Jos joku asia alkaa liikaa pyörimään mielessäni, niin kirjaan sen ylös ja ulkoistan täten mietinnän muistilistaksi tai tehtävälistaksi. Alitajuntani kertoo, että asia on jo hoidossa, kun sille on olemassa ”suunnitelma” ja ”tehtävälista”. Sitä ei siis kannata märehtiä enää makuulla ja unta odotellessa.
Yrittäjä voi saada voimavaroja omien arvojen tutkimisesta
Aki Hintsan voimavaralistaus on hyvä pohja miettiä omia arvojaan. Kevät on muuttanut monen yrittäjänkin työskentelytapoja etätyötä suosivaksi tai yrittäjät ovat yksin pyörittäneet sitä vähäistä liiketoimintaa mitä on ollut. Akin neljän kohdan listauksesta voi olla apua korona-ajankin voimavarojen kartuttamiseen.
1. Tiedosta ketkä ovat sinulle tärkeitä ihmisiä ja anna heille aikaa
Akin ensimmäinen ohje liittyy tärkeiden ihmisten tunnistamiseen ja oman ajan käyttöön. Jos koet, että esimerkiksi oma perheesi on sinulle tärkeä, niin vietätkö heidän kanssaan oikeasti ja läsnä olevana aikaa vai onko yhteinen aika repaleinen älylaitteiden tai muun surfailun sävyttämää? Toisiko joku mielekäs yhteinen puuhastelu enemmän iloa?
Omaa ajankäyttöä on aina yrittäjänä tärkeää tarkastella muutenkin. On helppoa uppoutua erilaisiin rutiineihin tuottamatta todellista lisäarvoa. Joskus myös työn tarkastelu sen mukaan, että onko järkevää tehdä kaikki itse, voisi tuottaa lisää aikaa omille tärkeille ihmisille.
2. Huolehdi siitä, että saat energiaa työstäsi
Työ vie meiltä ison osan omaa hereillä oloaikaa ja yleensäkin suuren osan ajatuskapasiteetistamme. Olisikin hyvä tehdä sellaista työtä, että se toisi energiaa enemmän kuin veisi. Yrittäjät varmasti keskimäärin kokevat työssä mielekkyyttä. Ja moni meistä tekee sellaista työtä, mihin on jonkinlainen kutsumus oman osaamisen lisäksi. Yrittäjän vapaus on myös voimaannuttavaa. Varsinkin pienellä yrittäjällä kolikon toinen puoli on kuitenkin tietysti epävarmuus tulevasta ja miten omaa toimintaa voi vakaannuttaa kriisitilanteessa ja sen jälkeen.
Moni meistä voi kuitenkin vaikuttaa omaan työhönsä. Kannattaa miettiä ja ideoida keinoja, millä hakea sitä mielekkyyttä ja energiaa työnarjestaan ja miten lisätä kohokohtia, jotka kantavat kriisien yli. Verkostoituminen yleensäkin on hyvä tapa lisätä energiaa. Voit myös saada uusia ideoita omaan liiketoimintaasi verkostoitumalla.
3. Järjestä itsellesi omaa aikaa
Työ ei ole koko elämä – yrittäjälläkään. Jokaisella pitäisi olla sitä kuuluisaa omaa aikaa, jolloin voi tehdä itselleen mieleisiä asioita. Niin, tai olla tekemättä mitään, jos siltä tuntuu. Jos elät ruuhkavuosia ja huolehdit sekä perheestä, elannosta ja yrityksestäsi, niin oma aika voi jäädä aika vähäiseksi.
Tarkastele omaa ajankäyttöäsi ja mieti, miten voisit arkeasi järjestää, niin että myös omalle ajalle jäisi mahdollisuus. Mitä voimaannuttavaa tekisit omalla ajallasi?
4. Määritä omat arvosi ja elä niiden mukaan joka päivä
Yrittäjän kannattaa miettiä omia arvojaan ja pyrkiä tekemään omaa yritystoimintaa niiden mukaisesti. Aito asia on aina aito asia ja asiakkaat ohjautuvat niiden yritysten luo, joiden arvoja he kannattavat.
Samat arvot ohjaavat meitä usein myös muussa elämässä. Oma hyvinvointi ja omien arvojen mukainen elämä kulkevat käsi kädessä. Milloin viimeksi olet pohtinut omia arvojasi ja sitä, miten ne näkyvät juuri sinun elämässäsi ja kuinka paljon voit niiden mukaan arkeasi ja yrittäjyyttäsi elää?
Arvoista olen kirjoittanut aiemmin laajemminkin, voit tutustua kirjoitukseen täällä: