Miksi tuotteistaminen on sinulle yrittäjänä tärkeää?

Myynnin helpottaminen, yritystoiminnan kehittäminen ja erilaistumismahdollisuudet oman alasi kilpailussa ovat muutamia hyötyjä mitä voit hyvällä tuotteistamisella saavuttaa.

Maija-Leena Rissanen

Tuotteen tai palvelun kaupallistaminen on tuotteistuksen ydintä

Yrittäjälle tuotteistaminen on elinehto hyvän liiketoiminnan kehittämiseksi. Tuotteistamisen määritelmät tyypillisesti tuovat esiin tuotteiden tai palvelujen kaupallistamiseen liittyviä toimenpiteitä, joilla vastataan tunnistettuun asiakastarpeeseen ja tarjotaan niihin tarvittavia ratkaisuja. Koska käytännössä tuotteistaminen kattaa kaikenlaista tekemistä aina tuotekehityksestä myyntiin, niin usein koetaan, että tuotteistaminen on vaikeaa tai monimutkaista. Näinhän ei tarvitse olla, sillä suurin osa tuotteistuksen kysymyksistä on normaalia liiketoiminnan järkevyyden tarkastelua ja tuotteistuksessa onnistuu, mikäli johdonmukaisesti etenee toimintasuunnitelmien mukaan ja dokumentoi asiat ja tekemiset niin tehdessään.

”Kun tuotteet ja palvelut ovat selkeästi kuvattuja, ja niiden hyödyt tuotu kohdeasiakkaalle selväksi, on asiakkaankin helpompi omalta osaltaan tehdä ostopäätöksiä.”

Hyvin tuotteistettu on helpompi myydä

Tuotteistamisen hyödyistä ihan ensimmäinen on myynnin helpottaminen ts. tuotteen tai palvelun saattaminen myyntikuntoon. Kun tuotteet tai palvelut ovat selkeästi määriteltyjä ja asiakkaalle toimitettavat kokonaisuudet selvillä, on myyntityö jouhevaa.

Tuotteistamisen tulisi pitää sisällään myynnin tukimateriaalit, hinnoittelumallit ja esimerkiksi tarjoustoimintaa helpottavia valmiita laskelmia ja hinnoittelumalleja. Tuotteistuksessa on hyvä kehittää myös kaikenlaista markkinointi- ja myynninedistämismateriaalia, mitä voi hyödyntää myynnissä. Mikäli tuotteesi tai palvelusi mahdollistaa, on hyvä miettiä myös mitä konkreettista voisit tarjota asiakkaalle ostopäätöksen helpottamiseksi. Palvelussa tämä voisi olla koekäyttöaika, palvelun demoversio, jota voi kokeilla tms. ja tuotteiden kohdalla esimerkiksi näyte tuotteesta.

Kun tuotteet ja palvelut ovat selkeästi kuvattuja, ja niiden hyödyt tuotu kohdeasiakkaalle selväksi, on asiakkaankin helpompi omalta osaltaan tehdä ostopäätöksiä. Asiakas tietää täsmällisesti mitä saa ostaessaan tuotteesi tai palvelusi.

Tuotteistaminen auttaa oman toiminnan kehittämisessä

Tuotteistamista on sekä sisäistä että ulkoista. Sisäiseen tuotteistamiseen kuuluu mm. erilaisten prosessien miettiminen. Miten hankit tai valmistat tuotteesi? Miten varastoit? Miten toimitat? Millainen elinkaari tuotteellasi on? Voitko liittää tuotteeseesi palvelua?

Jos tarjoat palveluja asiakkaillesi, niin miten toimitat niitä? Mitä palvelusi pitää sisällään? Miten teet palvelustasi toistettavan?

Mitä nämä eri prosessit vievät aikaa? Mitä ne maksavat sinulle? Ketä tuotteen tai palvelun toteuttamiseen osallistuu? Mitä voit teettää muualla? Millaisia kumppaneita voisit hyödyntää?

Tuossa muutamia esimerkkejä kysymyksistä mitä sisäiseen tuotteistamiseen kuuluu. Kun käyt johdonmukaisesti toimintaasi läpi ns. tilaus-toimitusketjuanalyysina, niin saat hyvän kuvan omien tuotteittesi tai palvelujesi kustannusrakenteestasi. Samalla näet myös, mikäli toiminnassasi on jotain ylimääräistä tai jos jotain puuttuu, mikä toisi selkeää lisäarvoa asiakkaallesi.

Tuotteistaminen voi auttaa sinua erilaistumaan kilpailussa

Toimiala kuin toimiala, niin kilpailu on läsnä yrittämisessä. Tuotteistaminen tuo esille oman alasi tuotteiden ja palveluiden rakenteen ja voit siinä prosessissa tunnistaa myös joitain asioita, jotka ovat juuri sinulle ominaisia erilaistavia tekijöitä. Kun teet tuotteistamisen ohella kilpailija-analyysiä, voit saada ideoita siitä, miten itse voit olla erilainen kuin muut toimialalla toimijat ja siten löytää itsellesi oman nichen -eli lokeron, jossa toimimalla pärjäät ja jopa menestyt kilpaillullakin alalla.

Ja usein yrittämiseen liittyy yrittäjän itsensä näköisen liiketoiminnan tekeminen. Siihenkin saat apuja hyvästä tuotteistamisesta.

maija-leenan missio

Haluan auttaa pieniä ja keskisuuria yrittäjiä sekä yksinyrittäjiä löytämään oman tavan toimia alansa kilpailussa. Autan yrittäjiä yli 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella eri alojen yrityksistä. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti tuotteistamisen, markkinoinnin ja myynnin kehittämisen haasteet ja mahdollisuudet.

Kysy rohkeasti lisää!

Maija-Leena Rissanen

Haluatko lukea lisää tuotteistamisesta?

Ohessa linkkejä toisiin kirjoituksiin, joissa laajennan tuotteistamisen hyötyjä ja kuvaan haasteita sekä annan vinkkejä, kuinka taklata haasteita ja kuinka ottaa kiinni tuotteistamisen mahdollisuuksista ja hyödyistä.

Miksi tuotteistaminen on sinulle yrittäjänä tärkeää? 

4 hyvää käytäntöä kuinka onnistut tuotteistamisessa 

Miten voit tuotteistaa kuin guru? 

Miten tuotteistat asiantuntijapalveluita?