Helmikuun Haaste

Kuinka laatia toimiva markkinointisuunnitelma yrityksellesi 10 päivässä

Osallistu 10 päivän markkinoinnin suunnittelun haasteeseen ja voita itsellesi oma markkinointisuunnitelma itse laadittuna!

PÄIVÄN 1 TEHTÄVÄ

Maija-Leena Rissanen

Intro

Tuntuuko sinusta, että markkinointisi ei tuota selkeästi hyötyä? Tai tulee markkinoitua lähtökohtaisesti liian vähän? Jotain pitäisi tehdä, mutta ideat ovat hukassa ja ei aina keksi mitä tehdä?

Markkinointi ei ole rakettitiedettä, vaan selkeällä tavoitteellisella suunnittelulla voit saada paljon aikaan pienilläkin resursseilla.

Rupesin perinteiseen malliin kirjoittamaan artikkelia markkinointi-suunnitelman teosta, mutta siitä tulikin karmean pitkä, niinpä mietin pilkkoa homman ”kymmenen päivän haasteeksi” eli että annan kunakin päivänä yhden selkeän tehtävän, jolla voit omaa markkinointisuunnitelmaasi edistää.

Osallistu 10 päivän markkinoinnin suunnittelun haasteeseen ja voita itsellesi oma markkinointisuunnitelma itse laadittuna!

Alla päivän 1 tarina ja tehtävä. 

”Ei työ meitä uuvuta, vaan kaikki se mikä on vielä tekemättä.” Fredrik Wislöff

Päivä #1: Kirkasta yrityksesi tavoitteet ja jalkauta niitä markkinointisuunnitelmaasi

Ensimmäisen päivän teema on yrityksen tavoitteet ja sitä kautta myös tulee miettiä mitä varten markkinointia on tarkoitus tehdä.

Yrityksillä voi olla hyvinkin erilaisia tavoitteita ja markkinointisuunnitelman tulee nojautua näihin strategisiin tavoitteisiin. Yritys voi määritellä tavoitteekseen esimerkiksi kansainvälistymisen, kasvun, toiminnan vakauttamisen, uusille markkinoille menemisen, uusien asiakasryhmien tavoittamisen, uusien tuotteiden ja/tai palvelujen lanseeraamisen tai liiketoimintamallin muutoksen. Toisin sanoen tavoitteet määrittelevät pitkälti sen, millaisia keinoja on tarjolla markkinoinnin saralla jalkauttaa yrityksen strategiaa liikevaihdon kasvattamiseksi.

Tavoitteet kannattaa asettaa konkreettisiksi. ”Myynnin kasvu +15% ensi vuoden aikana”, ”Kaksi uutta yritysasiakasta seuraavan 6 kk aikana ”, ”Lanseeraamme toimintamallimme Ruotsiin vuoden XX loppuun mennessä”, ”Laajennamme digitaalisia markkinointitoimia ottamalla käyttöön X” jne. Mitä, mihin mennessä ja kuinka paljon.

Muista myös laadulliset tavoitteet. Toimintojen, kuten markkinoinninkin, kehittäminen voi olla myös osa suunnitelmaa. Esimerkiksi toiminnan resurssointi, uusien työkalujen ja ohjelmistojen hankinta, uuden osaamisen hankkiminen jne. toimivat tavoitteita ja kehittävät markkinointiasi oikeaan suuntaan.

Mistä tiedät, että määrittelemäsi tavoite on hyvä? Kannattaa pitää mielessä hyvä muistisääntö selkeiden tavoitteiden luomiseksi eli ns. SMART-tavoitteet. Kirjaimet tulevat lyhenteinä englanninkielisistä sanoista eli spesifi/erityinen (Specific), mitattava (Measurable), saavutettavissa oleva (Achievable), realistinen ja relevantti (Realistic/Relevant) ja aikaan sidottu eli tavoitteella on aikataulu (Timebound).

Päivän numero 1 tehtävä kuuluu:

Kirjaa selkeästi ylös, mitä yrityksesi tavoittelee juuri nyt ja 12 kk tähtäimellä ja kirjaa myös visiosi ylös (jollet jo ole sitä tehnyt). Mieti miten markkinointi voi tukea näitä tavoitteita ja kirjaa muutama selkeä ja mitattava tavoite ylös markkinoinnin osalta. 2-3 tavoitetta on yllin kyllin.

Motivoituaksesi tavoitteiden kirjaamiseksi, kannattaa tsekata kirjoitukseni markkinointipalvelujen ostamisesta:

Vältä nämä 4 mokaa markkinointipalvelujen ostamisessa