Hakukoneoptimointia maallikoille

Kun Google sijoittaa sivut jopa 200 eri tekijän perusteella, niin miten teet hakukoneoptimointia itse käytännössä, jos et ole 100% nörtti? Kirjoituksesta saat vinkkejä, miten voit toimia oman yrityksesi tai blogisi näkyvyyden edistämiseksi.

Maija-Leena Rissanen

Moni yrittäjä tietää, että hakukoneessa näkyminen on tärkeää

Useammalle meistä yrittäjistä on mennyt perille viesti siitä, että näkyvyys hakukoneessa (useimmiten Googlessa) on tärkeää. Lisäksi mantra, että pitäisi tähdätä hakutulosten etusivulle ja jopa ykkössijalle, on monelle tuttu. Ongelmaksi muodostuukin, että harva meistä yrittäjistä oikeasti osaa ja voi tehdä asialle mitään. Olemme asiantuntijaorganisaatioiden varassa kotisivujen teknisempien toimien ollessa kyseessä. Mutta kuitenkin meille maallikoille jää asioita, joita voimme näkyvyyden eteen tehdä. Olen kerännyt tähän kirjoitukseen ajatuksia, miten teet hakukoneoptimointia itse käytännössä.

Tässä kirjoituksessa tuon esille seuraavia asioita:

  • Miten Google käsittelee sisältöä?
  • Sisällön merkitys on suuri hakukoneessa sijoittumiselle
  • Liikenteen saaminen sivustoillesi auttaa myös hakukonenäkyvyydessä
  • Käytännön vinkkejä kotisivuille julkaisemiseen ja hakukoneoptimointiin
  • 5 sisällöntuotannon keinoa hakukonenäkyvyytesi parantamiseksi

”En yritä väittää, että me tietäisimme vastuksen kaikkeen. Mutta kysymykset ovat epäilemättä pohtimisen arvoisia.” – Arthur C. Clarke

Miten Google käsittelee sisältöä?

Kun puhumme hakukonenäkyvyydestä, niin käytännössä puhumme siis Googlesta. Google kattaa edelleen 70% hauista (2021), kun taas Baidu 13%, Bing 12%, and Yahoo at 2%. Eli käsittelen tässä näkyvyyttä Googlen näkökulmasta. Arvelen kuitenkin, että samat keinot toimivat enemmän tai vähemmän muidenkin hakukoneiden suhteen.

Jaan tässä muutamia mielenkiintoisia Google-faktoja. Asiantuntijalähteeni (mm. Search Engine Journal) kertovat, että ensimmäiset 5 orgaanista hakutulosta haun tulossivulla (SERP, search engine results page) saa kaikista klikeistä 67,60 % eli siis sijoituksella on selkeä merkitys. Kuitenkin Googlen ns. sijoittelualgoritmi käsittää kaiken kaikkiaan 200 eri tekijää (luit oikein …), joten arvaamme, että tuskin kukaan edes 100% nörtti hallitsee kaikkia eri tekijöitä.

Kiinnostavaa on myös tietää, että keskimääräinen TOP-sijoittujasivu sisältää jopa 2416 sanaa!!! Miten tämä on tulkittavissa? No, Google arvostaa pitkää sisältöä ja sitä, että sivu vastaa hakuun liittyvään kysymykseen.

Siis mitä?

Suomeksi sanottuna, jos esimerkiksi kirjoitat yrityksesi sivuilla blogia, joka on lähtökohtaisesti hyvä tapa ylläpitää sivustoasi ja päivittää siihen sisältöä, niin blogitekstit kannattaa kirjoittaa pitkiksi ja käsitellä aiheena olevaa asiaa monipuolisesti ja syvällisesti. Strategia blogipostausten suhteen on siis melkein päinvastainen kuin somemaailmassa, jossa sanottava puristetaan usein mahdollisimman pieneen tilaan ja sisältöä tuutataan säännöllisesti usein. Kotisivu- ja blogimaailmassa vähemmän voikin olla enemmän.

Sisällön merkitys on suuri hakukoneessa sijoittumiselle

Google arvostaa hyvää sisältöä.

Mikä on hyvää sisältöä? Yksinkertainen vastaus on, että sivustosi vastaa niihin kysymyksiin, joita sinun tavoiteasiakkaillasi on. Eli sen sijaan, että investoit pääosan kotisivujen sisällöstä kertoaksesi yrityksestäsi, niin kerrot mieluummin millaisiin asiakashaasteisiin tuotteesi tai palvelusi vastaavat. Opastat asiakastasi niiden käytössä, annat vinkkejä, opastat niiden tuotteiden tai palvelujen valinnassa, kerrot miten asiakas voi saada enemmän irti ostamastaan tuotteesta jne. jne. Voit kehittää loputtomasti näkökulmia, joilla palvelet juuri sinun asiakastasi tai potentiaalista asiakastasi.

Halutessasi olla oman alasi asiantuntija ja miettiessäsi hyvää sisältöä omille kotisivuillesi voit harkita seuraavia näkökulmia:

  • sisällöllä tulee olla merkitystä juuri sinun tavoiteyleisöllesi
  • sisältöä rikastaa mielipiteet, faktat ja uniikit näkemykset, jotka vastaavat juuri sinun tai yrityksesi osaamista
  • sisällöllä voi olla PR-arvo, esimerkiksi paikallisuus (esimerkiksi uutiset), paikallinen sisältö on hakukoneesta hienoa (”turkkilainen ravintola Oulussa”)
  • kannattaa viestiä erityyppisille ihmisille (omien ihanneasiakkaidesi puitteissa tietysti), kuvat tukevat viestiäsi
  • muokkaa sisältöä siten, että voit käyttää samaa sisältöä uudelleen käyttöä erityyppiseen viestintään eri kanavissa
  • tieto on helposti saatavaa ja olet avannut sen niin, että sinun kohdeyleisösi ymmärtää. Jollet kirjoita vain oman alasi asiantuntijoille, niin ei kannata viljellä alasi ammattiterminologiaa, vaan kirjoittaa niin, että sen ymmärtää muutkin.

Yksi arvostettu sijoituspositio on päästä Googlen etusivulla nostettuun sisältöön (featured snippet). Voit nähdä tällaisen noston joskus, kun haet jotain, johon joku on onnistunut kirjoittamaan selkeän vastauksen. Usein listaukset nousevat näihin. Tätä näkyvyyttä kutsutaan myös pitkän hännän näkyvyydeksi tai avainsanoiksi (long tail keywords), jolla viitataan siihen, että vaikka näitä haetaan suhteessa vähän, niin ne haut ovat usein tarpeeseen ja voit päästä niillä sijoittumaan hyvin. Vastaus kysymykseen ”Miten valitsen parhaat talvirenkaat?” voisi olla esimerkki tällaisesta hakukriteeristä. Rengasliike, joka on kirjoittanut asiasta tuoreen (päivitetyn) viestin, nousee todennäköisesti haussa kärkeen. Ja etenkin, jos siinä tekstissä on lista.

Google arvostaa sivuston luotettavuutta ja turvallisuutta. Turvallisuus on osittain tekninen asia. Eli tunnistat turvallisen sivuston https:// -liitteestä osoitteen alussa. Se kertoo, että sivustolla on SSL-sertifikaatti turvallisuuden takeena. Tällaisen sertifikaatin hakee kotisivujen tekijä (osana kotisivujen tekemistä).

Toinen tärkeä turvallisuus ja sivuston luotettavuusasia on takaisin linkitys eli backlinks. Näitä voit hankkia itsekin esim. linkkaamalla sivustosi eri yrityslistauksissa kuten YTJ, yhdistysten jäsentiedot, oma some ja Googlen karttalinkki. Voit hankkia näitä backlinkkejä myös oman verkostosi kautta, esimerkiksi kirjoittamalla ”vieraskynä” -postauksen jonkun toisen blogiin tai antamalla referenssin, jossa on linkki sivustoillesi. Google arvioi tämänkin perusteella, että edustat luotettavaa tahoa.

Mielenkiintoinen backlinkkeihin liittyvä Google -fakta on, että jopa 91 % sivustoista ei saa liikennettä Googlesta, koska niissä ei ole backlinkkejä ja että yli puolella sivuistoista ts.  55,24 % sivustoilla on täsmälleen 0 (siis oikeasti nolla!!) backlinkkiä. Eli tyyliin ”en kyllä verkostoidu kenenkään kanssa”. Siis oikeasti, TÄH?

Normaalilla järjellä ajateltuna, tällainen on ihan luonnollista. Jos sivustosi on luotettava ja hyvää sisältöä tarjoava, niin on oletettavaa, että joku innostuu jopa viittaamaan siihen. Eikö vain? Luotettavuutta voit siis itsekin edistää edellä mainituilla itselinkitetyillä keinoilla. Ja melkein parempi on, jos ulkopuoliset innostuvat aiheistasi niin, että omaehtoisesti linkittävät sivustoillesi.

Liikenteen saaminen sivustoillesi auttaa myös hakukonenäkyvyydessä

Olet saanut siis kotisivut tehdyiksi, mutta hakukoneoptimointi ei lopu siihen. Sivustoille pitäisi saada liikennettä. Yrittäjänä sinä tietysti haluat, että asiakkaasi löytävät sinut ja tulevat pakeillesi fyysisesti tai virtuaalisesti ja ostavat tuotteitasi tai palvelujasi. Se lienee yleisimmin kotisivujen tärkein tehtävä ja tavoite. Kertoa potentiaalisille asiakkaille olemassaolostasi ja mitä tarjoat heille. Sivustojen kävijämäärillä on myös merkitystä hakukoneessa sijoittumiselle. Eli vähän tämä on tällainen muna – kana -asetelma. Jos ei ole kävijöitä, ei ole näkyvyyttä. Jos ei ole näkyvyyttä, niin ainakaan uudet asiakkaat eivät sinua verkosta löydä.

Googlen sijoittelualgoritmi arvostaa esimerkiksi sivuston kävijämääriä, suoria sivustokäyntejä, sivustovierailuaikoja tai sitä kuinka monta sivua kävijä katselee per käyntikerta. Tässä yhteydessä on hyvä tuoda esiin yksi selkeä mittari eli bounce rate. Se ei ole nimestään huolimatta mittari sille, miten moni hyppää heti sivuiltasi pois, vaan kertoo sen määrän, joka lähtee yhden sivun jälkeen.

Sivuston rakenteen suhteen on hyvä ymmärtää, mistä kävijät tulevat. Google kertoo, että suurin osa hakuliikenteestä tulee mobiilisti. Eli sivustojen arvioinnissa hyvä mobiilikäyttäjäkokemus on tärkeää. Omakohtaisena kokemuksenani kuitenkin tuon esiin, että kannattaa katsoa, miten juuri sinun sivustoillesi tullaan. Nimittäin ainakin usein B2B-kaupassa asiakkaat istuvat myös päivittäin tietokoneen ääressä ja yritys- ja asiantuntijahaut tehdään tietokoneella. Omille sivuilleni tullaan 70 %/30 % -suhteessa tietokone vs. mobiili. Ja suurempiakin suhdelukuja olen asiakkaillani nähnyt tietokoneen eduksi sivustovierailuissa.

Sivuston hyvä käyttäjäkokemus on ollut tärkeää jo aiemmin, mutta nyt varsinkin Googlen Core Web Vitals -mittariston julkaisun myötä entistä enemmän. Nämä ovat jo teknisempiä juttuja, joihin maallikkona ei pääse aina kiinni eli nopeus, luotettavuus (kts. edellä esim. tuo SSL) ja mobiiliresponsiivisuus eli se, että sivusto skaalautuu mobiiliin ja näkyy hyvin.

Jos sivustojen nopeus on huono, niin sillä on merkitystä. Voit testata sivustosi https://gtmetrix.com/ nopeustesti -työkalulla. Arvelen kuitenkin, että jos tulokset eivät miellytä, niin korjaaminen menee nörttiosastolle. Arvelen myös, että vaikka gurut kertovat ihmisten poistuvan jollei sivusto vastaa kolmessa sekunnissa, niin moni meistä töröttää kuitenkin tarpeen mukaan sen 7–8 sekuntia odottamassa tietoa. Eli en nyt hötkyilisi tai hifistelisi pienenä yrittäjänä ensimmäisenä tämän asian suhteen.

Pienen yrityksen sivujen suhteen ei kannata investoida mielettömään hifistelyyn, vaan keskittyä olennaiseen. Googlen mukaan sivustojen käyttäjäkokemus ratkaisee. Eli sivustojen sisällön ja navigaation tulee olla selkeä. Ei kannata laittaa samaa sisältöä useaan paikkaan. Maksimissaan 3–4 klikkausta, niin mikä tahansa sivu tulisi olla löydettävissä. Mikäli sivustosi on iso, niin sivustolle kannattaa laittaa hakutoiminne asioiden löytämiseksi.

Käytännön vinkkejä kotisivuille julkaisemiseen ja hakukoneoptimointiin

Sinulla on siis muutama hyvä keino optimoida kotisivujasi ihan maallikkokeinoin. Käsittelen niistä 3 tapausta. Kun mietit, miten teet hakukoneoptimointia itse käytännössä, niin mieti seuraavia keinoja:

  • laadukas sisältö nostaa sijoitusta hakukoneissa
  • voit itse kertoa hakukoneelle, miten haluat näkyä milläkin sisällölläsi
  • ohjaa liikennettä omista muista kanavista, siis esim. Facebook, Instagram, TikTok

 

1) Laadukas sisältö nostaa sijoitusta hakukoneissa

Kotisivujen sisällön osalta kannattaa ensiksi tarkastella sivuston rakennetta. Hyvän optimoinnin saavuttamiseksi, sisältöä ei kannata roiskia minne sattuu. Sivujen jäsentäminen, mitä tietoa on milläkin sivulla, on asia, johon voit vaikuttaa.

Sivuston navigoinnin tulisi olla mahdollisimman yksinkertainen. Käyttäjän ei tulisi tarvita kuin enintään 3 – 4 klikkausta löytääkseen minkä tahansa sivun sivustollasi. Suurilla sivustoilla tämä ei aina ole mahdollista, mutta sitten voit hyödyntää hakutoimintoa sivuillasi, jotta asiakkaasi löytävät, mitä hakevat.

Määritellään hiukan mitä laadukas sisältö tarkoittaa käytännössä:

Laadukas sisältö vastaa asiakkaittesi kysymyksiin, joita heillä voisi olla alastasi. Kannattaa asettua asiakkaan asemaan ja miettiä, mitä hän voisi alastasi kysyä. Yksi keino tutkia aihetta on mennä kotisivujesi tilastointiin eli Google Analyticsiin ja katsoa, millä hakusanoilla asiakkaat tulevat sivuillesi. Omasta kotisivutilastosta näen, että sivuilleni tullaan hakusanoilla, jotka oikeasti liittyvät palveluihini ja niiden tavoitteisiin. Lisäksi olen saanut palautetta uusilta asiakkailta, että he ovat löytäneet minut nimenomaan kotisivujen kautta ja hakukoneesta. Ja hei, en todellakaan ole hakutulosten kärjessä, eli pitkää häntää siis.

Jos päivität sisältöä esimerkiksi blogin tai uutisten avulla, niin kannattaa tuoda erilaisia näkökulmia esiin. Kun hakukone alkaa tunnistaa sinua alasi auktoriteettina ja asiantuntijana, niin se sijoittaa sinut paremmin kuin jonkun vastaavalla alalla toimivan yrittäjän, joka ei välitä päivittää sivujaan.

Sisällön osalta sisällön säännöllinen julkaiseminen on tärkeää. Sisällössä hyvä laatu ja vähemmän on parempi kuin paljon ei-laadukasta sisältöä. Konsulttina tietysti nostan esiin myös suunnitelmallisuuden. Kannattaa laatia itselleen jonkinlainen sisältösuunnitelma, jonka avulla pidät punaisen langan käsissä.

No, mistä sitten kirjoitat?

Asenteena ”syväsukellus aiheeseen” mieluummin kuin kirjoittaa kaikesta mahdollisesta on parempi. Toin esille edellä, että hakukonenäkökulmasta pitkä teksti on parempi kuin lyhyt. Voimme myös ajatella, että jos olet kamerakauppias ja kirjoitat pitkän artikkelin kotisivuillesi esimerkiksi vasta markkinoille tulleista uusista kameramalleista ja vertailet niitä, niin se on hyvää ja asiakkaitasi palvelevaa sisältöä. Kamerakauppiaana voit kirjoittaa myös osaavasti miten valita hyvä kamera, millaisia lisäosia ja tarvikkeita hyvä kuvaaja tarvitsee, voit antaa vinkkejä kuvaamiseen (loputtomasti). Eli eri näkökulmat ovat tärkeitä.

Toisin sanoen, sinun ei tarvitse toitottaa yhtä ja samaa tuote- tai palvelujuttua, vaan tuot esille oman alasi asiantuntijuutta.

Mikä olisi parempi tapa kasvattaa sosiaalista uskottavuutta kuin kertoa asiakastarinoita? Puhutaan siis ns. sosiaalisesta todistuksesta tai vakuudesta (social proof).

Ihminen on laumaeläin. Jos jengi tuntuu tykkäävän jostain asiasta, niin todennäköisesti sinäkin kiinnostut siitä tai ainakin tutustut asiaan. Yrittäjälle tämä tarkoittaa sitä, että kun jaat referenssitarinoita ja asiakasesimerkkejä, potentiaaliset ostajat kiinnostuvat, kun huomaavat, että muutkin hyötyvät tuotteistasi tai palveluistasi. Lisäksi kertomuksillasi vahvistat jälleen viestiä siitä, mitä hyötyä tuotteistasi tai palveluistasi on mahdollisille asiakkaillesi.

Muista, että tarinoiden ei tarvitse olla maata mullistavia suuria juttuja. Myös pienemmät arjen kohtaamiset asiakkaiden kanssa toimivat hyvänä sisältönä esimerkiksi juuri somessa, josta sitten ohjaat liikennettä laadukkaille kotisivuillesi. Tarinoilla voit myös tuoda esiin, miten asiakkaasi valitsevat juuri sinut, ja miten he vertailevat tuotteita tai palveluja. Eli voit rakentaa tarinan kerrontaa aina tarpeen havaitsemisesta ostamiseen asti ts. asiakkaan kokeman asiakaspolun mukaisesti. Asiakaspolun mukainen sisällön jäsentäminen olisi tutkimieni hakukoneasiantuntijoiden mukaan muutenkin hyvä lähestymistapa kotisivujen sisällöksi.

Jos sinulla on verkkokauppa, niin muista, että asiakkaiden tuottama sisältö on tärkeää myös hakukonenäkökulmasta. Eli kannattaa rohkaista asiakkaita tuottamaan sisältöä sivuillesi tuotearvostelujen ja keskustelun muodossa. Verkkokauppa -alustoissa on tyypillisesti sisäänrakennettuna toiminne, joka kehottaa asiakasta palautteen antamiseen.

Viimeinen sisältöön liittyvä hakukonevinkkini on, että sisältöä kannattaa päivittää. Ajantasainen sisältö nostaa sijoitustasi hakukoneessa. Jos sinulla on paljon sisältöä (esimerkiksi blogi), niin päivitystyö kannattaa aloittaa niistä kirjoituksista, joita luetaan eniten. Eniten luetun sisällön tunnistamisessa sinua auttaa jälleen Google Analytics.

2)    Kun julkaiset sivuillasi sisältöä, kerro hakukoneelle, miten haluat näkyä

Jos päivität sisältöä ja erityisesti, jos kirjoitat blogia osana yrityksesi sivustoa, niin kannattaa opetella toimintamalli ja keinot hyödyntää esimerkiksi WordPressin Yoast -lisäosan mahdollistamaa hakukoneoptimointia. Myös Rankmath toimii samassa tarkoituksessa, mutta siitä minulla ei ole henkilökohtaista osaamista, niin jätän sen sinun itsesi tutkittavaksi, jos haluat käyttää sitä Yoastin sijaan.

Yoastin avulla voit kohtuuvaivalla optimoida kaiken sisällön sivuillasi. Miksi vaivautuisit tekemään niin? Muutama fakta ehkä motivoi:

Yoastilla voit helposti kuvata hakukoneelle ns. metadatassa eli tiedostoon liittyvässä kuvauksessa mistä on kyse. Otsikkotieto (title tag) ja sivukuvaus (page description) ovat näitä keinoja. 36% SEO asiantuntijoista on sitä mieltä, että otsikko ja otsikon tunniste (title tag) ovat tärkeimmät SEO tekijät. Eli kannattaa määrittää nämä omien hakukriteerien mukaisiksi.

Lisäksi 69.7 % hakukyselyistä on enemmän kuin 4 sanaa eli hakusanojen sijasta kannattaa laittaa kokonainen lauseke tai useampi hakusana sisältösi kuvaukseksi. Siis esimerkiksi ”miten optimoit kotisivun sisältöä?”. Kannattaa siis pohtia omia hakukriteerejä laajemmin kuin vain avainsananäkökulmasta.

Vanhojen blogipostauksien uudelleen julkaisu ja päivitys uudella sisällöllä ja kuvilla lisää orgaanista liikennettä 106% (eli suomeksi siis, tuplaa kävijämäärän).

Videolla voi saada 50X paremman sijoituksen kuin pelkillä tekstituloksilla. Kannattaa siis laittaa myös videosisältöä omille sivuille.

Tarkista myös, että sivusi ja sisältösi toimivat mobiilisti.

Pienen yrittäjän ei kannata kilpailla oman alan suuren toimijan kanssa, vaan erikoistua. Muista siis uniikki sisältö.

Hakusanoihin voit kokeilla työkaluja kuten:

Neil Patel Ubersuggest: https://app.neilpatel.com/en/ubersuggest/

tai

Ahrefs: https://ahrefs.com/keyword-generator

3)    Ohjaa liikennettä omista muista kanavista, esimerkiksi omasta somesta

Kotisivuillesi pitää saada liikennettä, jotta mahdolliset asiakkaasi löytävät sinut. Eli tähänkin voit itse vaikuttaa ainakin jonkin verran.

Jos postaat eri somekanaviin, niin muista laittaa välillä linkkiä myös kotisivuille, esimerkiksi tuotetietoihin. Eräällä asiakkaallani syttyi oivalluksen valo, kun yritin mainostaa, että kaiken hänen tekemän sisällön merkitys on tuottaa liikennettä verkkokauppaan. Ei siis some itsessään ole itsetarkoitus, vaan että se ohjaa liikennettä sinne verkkokauppaan. Sisältö on houkutin tutustumaan verkkokaupan antiin.

Älä myöskään unohda ns. ilmaista resurssia eli Google Business Profilea ja karttanäkymää. Voit myös kerätä sinne arvioita ja ohjata sieltä liikennettä omille sivuillesi. Kannattaa pitää profiili päivän tasalla ja yleensäkin täyttää se mahdollisimman kattavasti. Käytä hakusanoja, joilla haluat ihmisten tulevan sivuillesi. Kerro myös palveluistasi profiilissasi.

Monikanavaisuus on valttia. Asiakasprofiileilla voit hahmottaa mistä voit tavoittaa parhaiten ostavat asiakkaasi. Muista katsoa sivujesi kävijätilastoista, miten he tulevat sivuillesi.

Ja viimeinen neuvo pienelle yritykselle voisi olla, että verkostoidu, luo niitä backlinkkejä esimerkiksi referenssien kautta. Kasvata omaa yhteisöäsi, joka käy sivuillasi. Tee asioita omalla uniikilla tavallasi. Jos sinulla on omaa henkilökuntaa, niin ota heidät mukaan tähän työhön.

5 sisällöntuotannon keinoa hakukonenäkyvyytesi parantamiseksi

Tämän kirjoituksen lopuksi vedän sinulle vielä yhteen vinkkejä omaan sisällöntuotantoosi, joilla edistät samalla hakukonenäkyvyyttäsi.

#1 Tuota asiakkaillesi tärkeää sisältöä

Ymmärtääksesi miten Google käsittelee sisältöä, pohdi seuraavaa 4 askelta:

  • Yhä enemmän Google tutkii, että sisältö oikeasti vastaa hakijan kysymyksiin.
  • Kannattaa siis keskittyä avainsanoihin, jotka kuvaavat asiakkaan omaa asiakaspolkua eli sitä matkaa. Ryhmitä ja jäsennä sisältöä avainsanoineen siten, että se kuvaa asiakaspolun tiettyä vaihetta ja edistää asiakkaan ymmärrystä tuotteistasi ja palveluistasi.
  • Käytännössä siis vastaat kysymyksiin, joita asiakkailla on asiakaspolun varrella.
  • Tästä voi syntyä mahdollisuuksia löytää kohtia, joita kukaan ei palvele. Ole uniikki.

#2 Tuota itsesi näköistä omaa sisältöä, älä tyydy kopioimaan muita

Tämä oli itselleni yllättävä tieto, että Google tunnistaa, jos olet vain kopioinut tekstiä jostain. Eli kirjoita asioita omalla tavallasi ja omana tekstinä. Uniikki sisältö sijoittuu paremmin.

#3 Ylläpidä ja päivitä sisältöä

Esimerkiksi ikivihreää sisältöä sisältävä blogi on mitä mainioin tapa päivittää sivujasi, muista myös freesata vanhoja kirjoituksiasi ajan tasalle.

#4 Tutki edes joskus omia kävijätilastojasi, niin tiedät millä keinoin kävijät tulevat sivuillesi

#5 Investoi konversioihin

Eli pyri tuottamaan sisältöä, joka ohjaisi asiakastasi hänen asiakaspolullaan. Miten tämän teet, on jo toisen kirjoituksen väärti.

Jos sinua kiinnostaa hakukoneoptimointi, niin hyvä sivusto ja blogi on Search Engine Journalin sivusto https://www.searchenginejournal.com/ , jota muun muassa tutkin aiheeseen perehtyessäni (jälleen kerran).

Jos kärsit ideapulaa, mistä kirjoittaisit yrityksesi sivuille, niin voin auttaa. Mietitään yhdessä sinun yrityksellesi sopiva sisällöntuotannon strategia ja suunnitelma.

2416

Edellä oleva numero on täsmälleen kohdallaan kuvaamassa, kuinka pitkä on se 2416 sanainen teksti. Toivottavasti sait uuttakin näkemystä mahdollisuuksistasi vaikuttaa hakukonetuloksiin.

Haluatko lukea lisää vastaavasta aiheesta?

Blogin kirjoittaminen on yksi tapa ylläpitää sivustojesi tuoreutta. Blogitekstiä kirjoittaessa on hyvä tutustua keinoihin, joilla autat blogisi näkyvyyttä.

Lue kirjoituksestani vinkkejä:

Miten kirjoitat selkeän ja luettavan blogikirjoituksen?

maija-leenan missio

Haluan auttaa pieniä ja keskisuuria yrittäjiä sekä yksinyrittäjiä löytämään oman tavan toimia alansa kilpailussa. Autan yrittäjiä yli 25 vuoden liiketoiminnan kehittämisen kokemuksella eri alojen yrityksistä. Sydäntäni lähellä ovat erityisesti tuotteistamisen, markkinoinnin ja myynnin kehittämisen haasteet ja mahdollisuudet.

Kysy rohkeasti lisää!

Maija-Leena Rissanen

Tutustu tai verkostoidu myös täällä: