Helppoa ja edullista(kin) markkinointia yrityksille – 6 vinkkiä perinteiseen markkinointiin

Perinteinen ihmiseltä ihmiselle markkinointi ei ole kuollut. Tässä muutamia vinkkejä kuinka voit tuoda esille yritystäsi pienellä budjetilla.

Maija-Leena Rissanen

Perinteiselläkin tyylillä voi vetää markkinoinnissakin

Digimarkkinointi on kaikkien yritysten perusjuttua tänä päivänä. Siis, että sitä kannattaisi tehdä suunnitelmallisesti ainakin jossakin määrin. Tässä postauksessa annan kuitenkin vinkkejä kaikille yrittäjille ihan siinä perinteisessä ihmiseltä ihmiselle markkinoinnissa. Näitä helppoja keinoja voit käyttää aina oman yrityksesi esille tuomisessa.

1) Suunnittele käyntikortti, joka pidetään tallessa

On totta, että moni käyntikortti jää vastaanottajalla käyntikorttikansioon tai siihen isoon pinoon, joka kasaantuu jonnekin hyllystön uumeniin. Käyntikorttien osalta vinkkeinä voisi olla, että saadessasi kortin, kannattaa liittää mielenkiintoinen kontakti omaan verkostoosi, esim. suoraan LinkedIn -kontaktiksi. Tai pyytää kortin antajaa tykkäämään yrityksesi facebook-sivusta. Näin kontakti jää verkostoosi ja ei huku korttipinoon.

Mikäli bisnekseesi sopii, käyntikortti kannattaa suunnitella siten, että siinä on joku koukku. Tavanomaisten nimi, yritys, yhteystietojen lisäksi jotakin sellaista miksi se kortti kannattaa säästää. Tyypillinen takasivu voisi olla ajanvarausmuistutus, mitä esimerkiksi kampaajat, hyvinvointiyrittäjät, lääkärit jne. voivat hyödyntää. Erilaiset kuponkitarjoukset kivijalka-liikkeeseesi tai verkkokauppaasi voivat myös auttaa säästämään kortin ja kontaktitiedot. Tutustumistarjous palveluusi korttia näyttämällä myös toimii. Ja miksei kortin takana voisi olla myös ”vinkkaa kaverille” -tarjous, että [nimi] antoi tämän kortin [kaverin nimi] ja molemmat saavat siitä jotain hyötyä eli alennusta tai lisäpalvelua.

2) Innostu verkostoitumisesta

Kortit kunnossa ja tukka hyvin? Ei muuta kuin verkostoitumaan. Se vie toki hiukan aikaa ja vaatii vaivaa, mutta moni kauppa solmitaan niiden ihmisten kanssa, joihin tutustut kasvotusten erilaisissa yhteisissä (yrittäjä)tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Hyviä verkostoitumistilaisuuksia ovat siis erilaiset yrittäjätilaisuudet ja tapahtumat, missä oma kohdeasiakkaasi käyvät, esim. kauneudenalan yrittäjälle sen alan messut.

Verkostoitumisen saloja on, että tilaisuuksiin ei tarvitse mennä tapaamaan ihmisiä myyntiasenne päällä, vaan kuuntelemaan ja tutustumaan ihmisiin. Kuuntelemalla opit toisista yrityksistä ja heidän tarpeistaan. Ihmiset eivät yleensä ole kiinnostuneita kuulemaan kuinka hyvä sinä olet, mutta kertovat mielellään omista toimistaan ja haluavat ymmärtää kuinka sinä voit auttaa heitä ja heidän yritystään omien tavoitteiden suhteen. Ja jos palvelusi ja potentiaalisen asiakkaan tarpeet kohtaavat, anna kortti, kerro voivasi auttaa ja sovi tapaaminen keskustellaksenne paremmin.

3) Laadi lehdistötiedote

Kuulostaako juhlalliselta tai ison yrityksen hommalta? Ehei, myös pienemmät yritykset voivat saada (ilmaista) palstatilaa lehdessä. Esimerkiksi paikallislehdet kaipaavat paikallisia tarinoita. Mikäpä olisi sen parempaa kuin kertoa paikallisesta yrittämisestä? Lisäksi lehdissä on ajoittain erilaisia teemaliitteitä. Ehkäpä tarinasi sopii semmoiseen sopivasti?

Moni asia voi olla uutisen arvoista. Jos yrityksesi täyttää pyöreitä vuosia, tai yrittäjä itse täyttää pyöreitä vuosia, molemmat hyviä aiheita tuoda esiin tiedotteena. Ehkäpä palvelusi tai tuotteesi edustaa jotain ihan uutta, mitä paikkakunnallasi ei ole vielä ollut ja sitä kannattaa siis kertoa yleisölle. Sukupolven vaihdos tai omistajavaihdokset yrityksissä kiinnostavat aina. Yrityksesi kasvoi ja palvelet asiakkaita uusissa tiloissa. Ehkäpä asiantuntijayrityksenä ja yrittäjänä haluat tuoda esiin jonkun mielipiteen tai näkemyksen jostain alaasi liittyvästä ajankohtaisesta asiasta. Esimerkiksi tilitoimiston yrittäjä kommentoi uusista verotuspäätöksistä ja -laeista yrittäjän näkökulmasta.

Lehdistötiedote tyypillisesti kertoo perusjutut: kuka, mitä, missä, miksi ja miten liittyy sinun toimiisi. Keskitys siinä ”uutiseen” ja kerro, miksi se voisi kiinnostaa yleisöä. Mielenkiintoinen lehdistötiedote voi johtaa haastatteluun tai että ajatuksiasi siteerataan artikkelissa. Kumpikin on hyvä tuomaan esiin sinua asiantuntijana.

4) Anna asiakkaallesi etuja kupongeilla

Kupongit ovat hyvä tapa tuoda esiin yritystäsi. Edellä vinkkasin käyntikorttien suhteen. Mutta kuponkeja voi jättää esille muuallekin (luvan kanssa). Saman kadun yrittäjät voivat sopia keskenään, että toisiaan täydentävät yritykset tarjoavat kuponkeja asiakkailleen. Tutustumistarjoukset alentavat kynnystä tutustua palveluihisi.

Kuponkeja voit antaa myös nykyisille asiakkaillesi ja pyytää heitä antamaan omille kavereilleen, mikäli tykkäsivät palvelusta.

Ja voihan kupongin laittaa myös perinteiseen lehtimainokseenkin, kuten kaikki tiedämme.

5) Laadi ja jaa julisteita ja esitteitä

Julisteet ja esitteet kuulostavat vanhanaikaisilta, mutta ne voivat toimia joillekin yrityksille ja palveluille. Julisteet paikoissa, joissa ihmiset kulkevat, pitävät yrityksesi nimeä näkyvillä. Erilaisia ilmoitustauluja löytyy esimerkiksi marketeilta ja ruokakaupoista. Voit myös liittää niihin irti revittäviä kuponkeja tai yhteystietoja, niin näet palaako niistä yhtään liikkeeseesi asiakkaina.

Yksinkertaiset painotuotteet ovat kohtuullisen edullisia. Jos palvelet alueellisesti asiakkaita, perinteinen keino tuoda esiin palvelujasi on kiertää ja laittaa esitteesi postilaatikoihin. Isommat määrät esitteitä jakelutat helposti aamulehtien jakelupalvelulla tai muilla vastaavilla toimijoilla vielä kohtuukustannuksin.

Esitteisiin kannattaa myös laittaa joku koukku, tarjous, jonka perusteella voit kerätä tietoa, toimiiko esite sinun yrityksesi esille tuomisessa.

6) Pidä puheenvuoroja tilaisuuksissa

Yksi edullinen tapa tuoda esille omaa yritystä, palvelujaan ja osaamistaan on erilaisten puheenvuorojen, puheiden ja esitelmien pitäminen tilaisuuksissa. Voit myös liittää tuotteidesi esittelyä puheenvuorosi yhteyteen, mikäli relevanttia.

Tyypillisiä paikkoja tuoda esille omaa osaamistaan ovat erilaiset oppilaitokset tai oman alan yhdistykset, yrittäjäyhdistykset ja harrastuspiirit. Sopiva taho riippuu toki edustamastasi aiheesta ja toimialasta.

 

Tässä jäävuoren huippua perinteisestä markkinoinnista muutaman vinkin muodossa, ota vinkeistä vaari ja nauti tekemisestä!